Ostavite po strani staru praksu albanofobije

Premijer Albanije Sali Berisha je dao izjavu povodom posljednjih tenzija u Preševskoj dolini. On je nazvao provokacijom od strane srpskih vlasti rušenje spomenika vojnicima UÇPMB-a, koji prema riječima predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića bi tebao biti 16. januara, kada će on biti srušen.

"Već nekoliko sedmica političke tenzije u Preševskoj dolini se povećavaju a sve to zbog prijetnji vlasti iz Beograda o rušenju spomenika Herojima slobode koji su pali na svojim etničkim ognjištima u odbrani slobode i ljudskih prava Albanaca u Preševskoj dolini od varvarskog režima SLobodna Miloševića. Ova prijetnja vlasti iz Beograda je još jedan dokaz albanofobije zvanične politike Beograda", rekao je pemijer Berisha, piše albanski sajt "Shekulli".

Berisha je pozvao srbijanske vlasti da ostave po strani stare sukobe i da ne provociraju nove tenzije.

"Albanska vlada poziva vlasti u Beogradu da ostave po strani staru praksu albanofobije, da poštuju albansku manjinu koja živi na svojim teritorijama u Srbiji i daju svoj doprinos stabilnosti i razvoju regiona. Albanska vlada poziva i Albance u Preševskoj dolini da ne nasjedaju na nikakve provokacije, koje imaju za cilj da etnički očiste njihove opštine, da ih otjeraju na ovaj ili onaj način sa njihovih vjekovnih ognjišta. Vandali mogu silom ili državnim nasiljem da sruše spomenik Herojima slobode Albanaca, ali je to sam čin straha. Naši pali nikada neće umreti", rekao je Sali Berisha.