Podrška Njemačke na tom putu

Njemačka državna ministarka za Evropu i klimu Anna Lührmann, u govoru dobrodošlice na Forumu koji se održava u okviru Berlinskog procesa, kazala je da uprkos izazovima, Zapadni Balkan ima svoje mjesto u EU, te da će Njemačka nastaviti da podržava region na tom putu, prenosi Klan Kosova.

Lührmann je, osvrćući se na 10 godina od početka Berlinskog procesa, rekla da su organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana njegov sastavni dio i da je impresionirana njihovim doprinosom ovom procesu. Takođe, naglasila je da se NVO sektor u regionu suočio sa brojnim izazovima.

Naglasila je da Njemačka stalno poziva vlasti u Srbiji da olakšaju građansku debatu, kao i da unaprede vladavinu prava.

"To su temelji koji su usko povezani sa daljim napretkom u članstvu u EU, kao i pristupanju zajedničkom tržištu EU“, rekla je Lührmann.

Prema njenim riječima, vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da dokažu da zaista poštuju vrijednosti EU i da su ozbiljno posvećene cilju u vezi sa evropskim integracijama.

Za to je, kako je naglasila, potrebna snažna politička volja, povjerenje i saradnja između zemalja regiona.

Govoreći o budućnosti Berlinskog procesa, Lührmann je istakla potrebu postizanja pomirenja na Zapadnom Balkanu, kako bi sve zemlje regiona mogle da pristupe EU.

Prema njenim riječima, jedan od važnih zadataka "šestorke Zapadnog Balkana" je sprovođenje ciljeva vezanih za takozvanu "zelenu tranziciju".

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova