Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak ovih dana pravi planove za novi sastanak pregovarača u Briselu, ali istovremeno radi i na strategiji za novo radno mjesto. Lajčak ima želju da postane generalni sekretar OSCE-a, piše Blic.

"Lajčak trenutno pravi konsenzus oko nove funkcije, generalnog sekretara OSCE-a. Rusija blokira već neko vrijeme usvajanje budžeta i postavljenja u OSCE-u i parališe organizaciju. Možda ga Rusi prihvate, jer je "njihov" đak, studije je završio u Moskvi. Možda to bude kompromis", kaže za Blic obavješten sagovornik iz diplomatskih izvora.

Prvo je objavljeno da Lajčak ide za ambasadora EU u Švicarskoj, ali onda i da neće ići i to zbog, kako je objavljeno, "nepredviđenih ličnih okolnosti".

To se saznalo nakon što je poslanik Samoopredjeljenja Adnan Rrustemi objavio da ta zemlja ne želi Lajčaka za ambasadora EU u Bernu. Švicarsko ministarstvo spoljnih poslova je demantovalo ove tvrdnje i objasnilo da je razlog zbog kojeg Lajčak neće otići u Švicarsku lične prirode.

Na aktuelnoj poziciji specijalnog izaslanika EU Lajčak ostaje do 31. januara naredne godine, prema odluci Savjeta EU. To se u dobroj mjeri poklapa sa Helgom Schmith, kojoj do kraja ove godine prestaje četvorogodišnji mandat generalnog sekretara OSCE-a.

Za naslednika Schmithove do sada se kandidovalo pet kandidata: Stalni predstavnik Holandije pri OSCE-u Christoph Kamp, šef OSCE centra u Ašhabadu John Mcgregor iz Kanade, specijalni predstavnik predsjedavajućeg OSCE-a i koordinator projekta ove misije u Ukrajini Marsel Peško iz Slovačke, šef misije OSCE-a u Srbiji - Norvežanin Jan Brathu i ministar spoljnih poslova Albanije Igli Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Blic