Uspostavljanje regionalnog zajedničkog tržišta biće jedno od najvećih dostignuća Zapadnog Balkana, izjavio je specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin i naveo da postoje mnoge važne inicijative koje potiču iz Berlinskog procesa, a koje prevazilaze EU.

Sarrazin je, na panelu "Deset godina Berlinskog procesa", na Forumu civilnog društva i "tink-tenka", koji je danas otvoren u Berlinu, a u okviru Berlinskog procesa, kao jednu od "priča o uspjehu" Berlinskog procesa, izdvojio stvaranje Transportne zajednice.

Ipak, prema njegovim riječima, "trebalo je bolje da se radi" po pitanju implementacije dogovora koji su do sada postignuti u okviru Berlinskog procesa.

"Nemamo Sekretarijat ili druga tijela za sprovođenje Berlinskog procesa, dok institucije EU imaju mnogo veća sredstva", naglasio je Sarrazin.

Govoreći o nedavnim dostignućima, generalni sekretar Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Albanije Armand Skapi istakao je da je Berlinski proces doprineo stvaranju većeg povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i jačanje ekonomskih veza.

"Mnogi regionalni mehanizmi koji su dio Procesa teže da donesu opipljive rezultate za međusobno približavanje regiona, kao i za približavanje Zapadnog Balkana EU", naglasio je Skapi.

Generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RICO) Albert Hani podvukao je da Berlinski proces "donosi duh pomirenja" na Zapadni Balkan.

"Očekivanja su veoma velika, ali su resursi ograničeni, ali povezujemo i institucije na regionalnom nivou... Ima mnogo posla na planu pomirenja u regionu", kazao je Hani.

Berlinski proces je uspostavljen 2014. godine kao platforma za povećanje saradnje između šest zemalja Zapadnog Balkana i zemalja domaćina Berlinskog procesa, kao i EU.

Visoki zvaničnici Šest zapadnih zemalja Balkana (BB6) i njihove kolege u zemljama domaćinima Berlinskog procesa sastaju se najmanje jednom godišnje na Samitu i pripremnim ministarskim sastancima. Proces takođe uključuje institucije EU, međunarodne finansijske institucije i civilno društvo, omladinu i preduzeća u regionu.

Izvor: Kosovo online/RTV 21