Prvi priznali nezavisnost

Abanski premijer Edi Rama je nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Tirani rekao da Kosovo ne može naći većeg prijatelja od Turske i njenog predsjednika i podsjetio da je upravo Turska prva priznala nezavisnost Kosova.

“Želim da istaknem da je Turska prva priznala Kosovo. Ovo nije bilo samo diplomatsko priznanje, već i hitno priznanje, u skladu sa radom kosovskog parlamenta. U vrijeme kada su kosovski poslanici odobrili nezavisnost, Turska je odmah odlučila da prizna Kosovo. Republika Kosovo ne može naći većeg prijatelja od Turske i predsjednika Erdogana. Dijelimo mišljenje da razgovorima treba unaprediti odnose dvije zemlje, Srbije i Kosova”, istakao je u svom obraćanju Rama.

On je rekao da je veoma zadovoljan što je održan drugi sastanak Savjeta za Saradnju na visokom nivou, čime je potvrđena rješenost da se ojača strateški karakter ove saradnje.

“Uspjeli smo da ocijenimo konkretnu implementaciju potpisanih sporazuma i da konstatujemo veliki potencijal koji imamo u ovoj saradnji. Gospodin Erdogan uvijek ponavlja da nivo komercijalne saradnje između Albanije i Turske ne odražava ovaj potencijal. Kako se čulo, ambicija nam je da dostignemo nivo od dvije milijarde eura, da bismo potom krenuli u drugu fazu napretka naših izvještaja. Podijelio sam sa predsjednikom Erdoganom zadovoljstvo što je broj turskih drzavljana koji su posjetili Albaniju u prvih osam mjeseci ove godine porastao za 85 odsto", naveo je Rama.

Dodao je da vjeruje da će sa porastom interesovanja turskih turističkih agencija, sljedeće godine broj turskih državljana koji ce doći u Albaniju biti mnogo veći.

"U potpunosti smo se složili da treba učiniti više za direktne turske investicije u sektoru turizma. Znamo da je Turska napravila izuzetnu transformaciju i da se pretvorila u zemlju sa turizmom na izuzetnom nivou, kako po broju turista tako i po iskustvu u ovom sektoru. Ovo iskustvo bi nam bilo veoma dragoceno. Najvažniji danas potpisan sporazum bio je onaj za Istanbulski tehnicki univerzitet u Tirani. Ovo je važno u mnogim pravcima i dovešće do studija svjetske klase. To je prvi put u praksi Turske da radi ovako nešto. Ovo zahvaljujući posvećenosti predsednika Erdogana”, istakao je Rama.

Kaže da ga raduje što se potvrđuje jačanje vojne saradnje dvije zemlje.

“Poznato je da je Turska dostigla veoma visok nivo u vojnoj industriji i mi smo identifikovali konkretne investicije u tom pravcu. Veoma cijenim poklon predsjednika Erdogana da Albaniji pokloni značajan broj dronova kamikaza. Ovaj poklon ne treba nikoga da brine, ali ovo je vrlo jasna poruka predsjednika Erdogana, da je Albanija neprikosnovena”, dodao je.

Istakao je da je Ukrajina važno pitanje u svakom razgovoru koji je vodio sa predsjednikom Turske.

“Osim užasnog sukoba u Ukrajini, koji pogađa narod koji ima pravo da bude slobodan, velika tragedija je ono što se svakodnevno dešava u Gazi. Istu ocijenu dijelimo sa predsjednikom Erdoganom o ruskoj agresiji u Ukrajini i neotuđivom pravu palestinskog naroda da živi slobodno u svojoj državi. Razlikujemo se samo po jednom, jer je za nas teror nepodnošljiv u bilo kom obliku u kojem se pojavi. Mi smo za prekid vatre i oslobađanje svih talaca, ali za nas Hamas nema mjesta u mirnoj budućnosti koja se mora stvoriti između dvije suverene zemlje, Izraela i Palestine”, naveo je Rama.