Specijalni izaslanik EU

Implementacija Sporazuma na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, kao i modernizacija Ustava Bosne i Hercegovine, trebalo bi da budu među prioritetima u regionu, rekao je specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, piše RSE.

Govoreći na forumu 2BS u Budvi, u Crnoj Gori, Lajčak je rekao da odnosi Kosova i Srbije predstavljaju najveći strateški izazov u regionu, jer, prema njegovim riječima, utiču na regionalnu saradnju i evropske integracije.

On je podsjetio da su Kosovo i Srbija početkom prošle godine postigli dogovor o putu normalizacije odnosa, ističući da danas, 18 mjeseci kasnije, nema vidljivog pomaka u njegovoj primjeni.

Godinu dana bez razgovora

Kosovo insistira da se ovaj sporazum prvo potpiše, iako EU kaže da je on obavezujući bez obzira na potpisivanje, dok je Srbija izrazila rezervu u pogledu njegove pune primene.

"Vidimo napore Vlade Kosova da postigne vladavinu prava na sjeveru Kosova. Svi podržavaju vladavinu prava, ali, nažalost, to je učinjeno na način koji podstiče protivljenje međunarodne zajednice i frustraciju lokalne zajednice. Zato imamo više tenzija“, rekao je Lajčak.

On se osvrnuo na nedavne akcije kosovskih vlasti da zatvore srpske institucije na sjeveru Kosova u kojima živi srpska većina.

"Postavljam pitanje: šta je alternativa ovom obračunu, tenzijama? Kome to koristi? Sigurno ne građanima, ni Kosovu, Srbiji i regionu. Dakle, znamo šta treba da se uradi, a sada se postavlja pitanje zašto ne radimo to?" rekao je.

Pošto je Lajčakov mandat produžen do januara 2025. godine, jedno od pitanja je da li do tada očekuje napredak u odnosima Kosova i Srbije.

"Na Kosovu su izbori i iz političkog iskustva znam da se rijetko mogu očekivati velike promjene prije izbora. Ali mi pripremamo teren za brz napredak odmah nakon izbora", odgovorio je Lajčak.

Jedna od tema razgovora na ovom forumu u petak bio je i oružani napad na Policiju Kosova prošle godine u Banjskoj, za koji je evropski izaslanik rekao da je veoma štetno uticao na dijalog Kosova i Srbije.

"EU je bila vrlo jasna: oni koji su odgovorni za ovo moraju da odgovaraju. I mi znamo ko su ti ljudi, neki od njih su prihvatili odgovornost i žalosno je što mi tu odgovornost ne vidimo“, rekao je Lajčak.

On je dodao da će EU i dalje insistirati na odgovornosti, jer slučajevi poput Banjske ne bi trebalo da prođu nekažnjeno za odgovorne.

Modernizacija Ustava BiH

Kada je u pitanju BiH, Lajčak je rekao da je ta zemlja dobila status kandidata za Evropsku uniju (EU) i pozvana je da otpočne pregovore o članstvu, što je veliki korak za EU, ali joj je potreban adekvatan odgovor Bosne i Hercegovine.

"Suštinsko pitanje je kako modernizovati Ustav, jer Dejtonski sporazum nije kompatibilan sa evropskim vrijednostima i integracijama. Mislim da bi to trebalo da bude prioritet političara - kako sačuvati multinacionalnu prirodu Bosne i Hercegovine bez etničkih diskriminacija. Ustav znači korak napred", rekao je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/RSE