Bivši britanski diplomata

Bivši britanski diplomata Ian Bancroft ocjenio je da Kosovo i Srbija trenutno "čekaju" izbore u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi videli ko će preuzeti vođenje Bijele kuće.

„Trenutno ne postoji proces dijaloga“, rekao je on u intervjuu za Balkan insight.

Na osnovu ove činjenice, upućen u dinamiku na Zapadnom Balkanu, naglašava da se treba nadati da ova situacija „ne dovodi region u nasilni incident na terenu“.

Bivši britanski diplomata je tokom intervjua naglasio da kaznene mjere Evropske unije koje su uvedene Kosovu „u stvari nisu imale željeni efekat“.

„Govorilo se o dodatnim mjerama ako Kurti nastavi da forsira otvaranje mosta, ali one nemaju odjek kod biračkog tijela. Oni mogu da rade u korist Kurtiju, što će on izračunati prije izbora u februaru“, dodao je on.

S druge strane, Bancroft smatra da "nema podsticaja EU" koji bi mogao da izvuče ustupke od Srbije.

„Vučić je dosta javan i jasan šta misli o izgledima Srbije za članstvo, tako da bez tih pokretača, tih podsticaja, nijedna strana nema podsticaj da ide napred u dijalogu."

On je trenutnu situaciju okarakterisao kao situaciju "kupovine vremena".

Ljudi čekaju da vide ko će pobjediti na predsjedničkim izborima u SAD, kako će izgledati tim za dijalog u budućnosti, dodao je on.

Kada je riječ o Kosovu, zavjet Srbije da nikada neće priznati nezavisnost znači da se ovo pitanje može svakodnevno iskorišćavati za političku korist, smatra on.

„Kada bi postojao modus operandi između Kosova i Srbije po kojem Srbija formalno ne priznaje nezavisnost, već tretira Kosovo kao poseban suvereni entitet, onda biste možda imali bolju osnovu gdje ne bi bilo istih iskušenja da se naoružava i dovodi ova pitanja u prvi plan“, rekao je Bancroft.

Krajnji cilj bi trebalo da bude pristupanje EU za ceo region, brisanje granica, omogućavanje ljudima i robi da se slobodno kreću i unapređenje ekonomije. Ali, rekao je Bancroft, „mislim da su izgledi prilično slabi“.

Izvor: Balkan insight/Kosovoonline