Neodgovornost!?

Politički analitičar iz Tirane Skerdjan Dhuli kaže da Kosovo trpi velike ekonomske posljedice zbog loše politike Albina Kurtija i za Kosovo onlajn ocjenjuje da je jedna od opcija i isključenje iz Cefte.

“Premijer Kosova Albin Kurti je u permanentnom sukobu sa svim članovima međunarodnog faktora. Smatram njegovu igru potpuno pogrešnom, jer to je ono što je. Ovo, jer ovaj sukob, bilo sa Amerikancima ili sa evropskom diplomatijom, izražava veoma veliku neodgovornost od strane Kurtija, a ovo je veoma visoka cijena za Kosovo. Za skoro četiri godine njegove vlade dolazi do drastičnog smanjenja stranih investicija na Kosovu, što znači da međunarodni faktor ne utiče samo na političku stranu, već sukob sa njim ima i ekonomske posljedice”, kaže sagovornik iz Tirane.

Smatra da nije isključeno da Kurti zbog toga bude isključen iz Cefte.

“Skloniji sam da vjerujem da bi u ovom trenutku to moglo i da se desi ili će možda Kurti dobiti posljednju opomenu, mada sam siguran da će on nastaviti da prati svoju vrlo ljevičarsku, veoma propagandnu agendu. Imajući u vidu parlamentarne izbore u februaru sljedeće godine, nastaviće da preduzima druge korake u tom pravcu. Smatram da Kosovo nema političku, ekonomsku budućnost i bezbjednost ako svoje djelovanje ne koordinira sa međunarodnim faktorom, sa onima koji su zaista ‘roditelji’ Kosova“, navodi on.

Dodaje da je Srbija imala više koristi od Berlinskog procesa iako je to trebalo da bude Kosovo.

“Srbija se danas predstavlja kao žrtva, a to je rezultat sukoba Albina Kurtija sa Zapadom, za koje ističem da su neprihvatljivi i potpuno na štetu Kosova. Nesumnjivo, Srbija je imala više koristi od Berlinskog procesa, iako je Kosovo trebalo da dobije više”, kaže Skerdjan Dhuli.

Uvjeren je da će do posljednjeg dana Kurtijeve vlade Kosovo imati stalne sukobe sa međunarodnim faktorom, posebno ako Donald Trump pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD.

“Mislim da bi njegova pobjeda bila konačan raskid Kurtijeve vlade sa međunarodnim partnerima. Ako se Trumpova pobjeda spoji sa izbornom pobjedom Kurtija, što ja u ovom trenutku ne želim i ovo nije samo lična zelja, mislim da će posljedice biti još ozbiljnije. Mislim da je Kosovo trenutno u ‘predvorju pakla’, s obzirom na to šta ga čeka ako Trump pobjedi u SAD“, kaže analitičar iz Tirane.

Izvor: Kosovo Online