U znak protesta

Poslanici Demokratske partije u albanskom parlamentu zapalili su juče stolice ispred te institucije, u znak protesta, nakon što su prethodno bezuspješno pokušali da blokiraju rad skupštine.

Oni su protestovali još u sali za sjednice, nakon što je predsjednica parlamenta Elisa Spiropali pročitala odluku o ukidanju mandata poslaniku demokrata Ervinu Salijanjiju.

Salijanji je osuđen na godinu dana zatvora, nakon sto je javno optužio brata bivšeg ministra Fatmira Xhafaja za trgovinu drogom.

Poslanici demokrata su pokušali da blokiraju sednicu parlamenta, ali ih je u naumu sprečila intervencija Garde.

Nezadovoljstvo su zatim iskazali ispred zgrade Skupštine.

Izneli su svoje stolice iz skupštinske sale i zapalili ih ispred ulaza.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Gazment Bardhi, rekao je da se ne radi o njihovim foteljama, već da štite javni interes.

“Rama je zapalio Albaniju. On želi da preuzme i mandate poslanika opozicije. Nismo ovdje zbog nasih fotelja, već da zaštitimo javni interes. Istina se ne moze sakriti”, rekao je Bardhi, koji je ranije prijavio tužilaštvu prijetnju koju je dobio telefonom, a o kojoj je obavjestio i ambasade SAD i Velike Britanije i Misiju EU u Tirani.

Demokratska stranka odlučila je da prekine svaki institucionalni odnos sa većinom i najavila je protest za 7. oktobar.

Na ove poteze demokratskih poslanika, reagovala je predsjednica parlamena Elisa Spiropali, koja je rekla da paljenje stolica predstavlja nepoštovanje građana i demokratskih institucija.

"Poslanik opozicije je poručio da ’naša mjesta pripadaju građanima’. To je sasvim tačno i zato te stolice treba poštovati tako što ćete sjedeti na njima sa povjerenja građana. Njihovo spaljivanje dokazuje najekstremniji stepen nepoštovanja građana, zakona i institucija demokratske države“, napisala je Spiropali na Facebooku.

Dodala je da su samo „najveći klevetnici i rušitelji demokratije palili parlamente“.

"Današnji akti nasilja u sali pretvorili su skupštinu u mjesto zločina, koje treba da istraže nadležni organi“, navela je Spiropali.

Izvor: Kosovo Online