Izvještaj Senata SAD-a

Komisija za finansije Senata SAD-a je 24. septembra ove godine zatražio dodatnu istragu u poslove firme Affinity sa stranim vladama. Ovu firmu vodi Jared Kushner, suprug Ivanke Trump, kćerke bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kushner i Ivanka Trump su bili visokopozicionirani zvaničnici u administraciji Donalda Trumpa, a Komisija za finansije američkog Senata kaže da su u tom periodu dobili brojne poslove van SAD-a bez pokazivanja pretjerano dobrih rezultata.

Najviše novca je, kako se navodi u izvještaju ove komisije, došlo od kraljevske porodice Saudijske Arabije, ali ono što je interesantnije za područje Balkana je spominjanje veza Kushnerove firme i vlada u Srbiji i Albaniji.

Prema ovom izvještaju, Affinity je dobijao brojne poslove direktno od vlada iz Beograda i Tirane, a posebno se to odnosi na projekte povezane s nekretninama. Procjene kažu da je Affinity planirao ulaganja od više milijardi dolara u Beogradu i na obali Albanije, a dio novca će stići direktno iz budžeta ove dvije države.

Komisija za finansije Senata SAD-a smatra da se poslovi Kushnera i Ivanke Trump mogu smatrati i trgovinom utjecaja, gdje su ove vlade davale bolje uslove za njihovu firmu, kako bi pridobile podršku Trumpove administracije, kada je on bio u Bijeloj kući.

Interesantan dio izvještaja tiče se i kupovine jedne zgrade u Beogradu koja je oštećena tokom NATO bombardovanja glavnog grada Srbije. Prema izvještaju, kao dio projekta kojeg predvodi Affinity gradit će se i "muzej žrtvama NATO agresije", što članovi Senata SAD-a smatraju "anti-američkom propagandom", te kažu da je "sramotno da jedna američka firma u tome učestvuje", a posebno firma koja je bliska potencijalnom budućem predsjedniku ove države.

Za muzej također kažu da "pokušava oprati Srbiju od odgovornosti za genocid i ratne zločine" te "predstaviti NATO kao agresora, kada je istina potpuno drugačija", što ulogu Affinityja, odnosno Kushnera i Ivanke Trump, čini još poraznijom.

Na kraju izvještaja, Komisija za finansije američkog Senata traži dodatne informacije o vezama Affinityja sa stranim vladama, te detalje o tome koji zvaničnici vlada Albanije i Srbije su inicirali kontakte s ovom firmom.

Podsjetimo, Kushner je nekoliko puta boravio u Srbiji, dok su djeca Donalda Trumpa, primarno Donald Jr. i Ivanka, čak održavali sastanke sa bliskim saradnicima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvještaj je potpisao Ron Wyden, predsjednik ove komisije i demokratski senator iz savezne države Oregon. Pored njega, u komisiji se nalazi još 26 senatora i senatorki, po 13 republikanaca i demokrata.