Region je razočaran!

Glavni urednik Emisije "Na Meti" TV News 24 iz Tirane Dritan Laçi ocjenio je da trvenja unutar Evropske unije ne doprinose mogućnosti proširenja na Zapadni Balkan, a da je region razočaran stalnim obećanjima i pomjeranjima rokova.

„Širenje Evropske Unije na Zapadni Balkan zavisiće više od volje lidera i političke situacije u državama članicama, posebno u Francuskoj ili Njemačkoj, a moramo priznati da situacija nije pozitivna. Uprkos retorici da je Zapadni Balkan dio kontinenta i treba da postane dio EU kako bi se sprečio uticaj drugih država, prije svega Rusije i Kine, to su za sada samo riječi evropskih zvaničnika. U EU duva vjetar onoga što se naziva ’desničarski ekstremizam’“, kaže Laçi za Kosovo onlajn.

Podsjeća da neki od lidera EU, poput premijera mađarske Viktora Orbana ili italijanske premijerke Georgie Meloni nastoje da promjene karakter Unije u savez nezavisnih država.

„Neki drugi, poput Le Pen ili Vildersa u Holandiji idu čak do zahtjeva da se EU rasformira. Ovakvi unutrašnji sukobi neće pomoći procesu pridruživanja regiona EU”, smatra Laçi.

S druge strane, ističe, lideri sa Balkana prestali su da bezgranično vjeruju u mogućnost skorijeg priključenja EU.

„To je zbog prognoza koje se nisu ostvarile. Ne zaboravimo da je Oliver Varheley 2018. godine izjavio da bi Srbija i Crna Gora mogle da uđu u EU 2025. godine, što se ne očekuje. On je nedavno rekao da je ovo članstvo moguće za pet godina, odnosno do 2029. godine“, podsjeća Laçi.

Komentarišući izbor Marte Kos za novog komesara za proširenje Laçi kaže da je ona definitivno bliža regionu od aktuelnog komesara Olivera Varheleya.

„U mladosti je živjela u Jugoslaviji, i mnogo bolje poznaje probleme Zapadnog Balkana, kao i situaciju u Srbiji, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj. Takođe, Kos ima iskustvo u diplomatskim poslovima, jer je bila ambasadorka Slovenije u Njemačkoj ili Švicarskoj", podsjeća.

Naglašava da će Kos preuzeti dužnost kada je situacija na Zapadnom Balkanu postala napeta.

„Ona preuzima dužnost u teškom trenutku, kada se čini da je situacija u regionu postala napeta, kada su razgovori o normalizaciji između Srbije i Kosova u ćorsokaku i gdje je prioritet naoružavanje država“, smatra Laçi.

Izvor: Kosovo Online