Preduslov

Preduslov za Kosovo i Srbiju za dobijanje sredstava iz fonda Plana rasta EU jeste konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije odnosa, kao i puna implementacija svih obaveza koje proizilaze iz posljednjeg briselsko-ohridskog sporazuma, izjavio je portparol Evropske komisije za Gazetu express.

"Za svaku uplatu moraju biti ispunjeni svi preduslovi i opšti uslovi. U slučaju Kosova i Srbije, takođe postoji opšti preduslov da se Srbija i Kosovo konstruktivno angažuju na normalizaciji svojih odnosa u cilju pune implementacije svih relevantnih obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i Aneksa za implementaciju. Važni su i svi dosadašnji sporazumi o dijalogu, ali i uključivanje u pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa“, rekao je neimenovani portparol Evropske komisije.

EK je ponovila da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije suštinski uslov za evropski put Prištine i Beograda i da rizikuju da izgube mnogo u slučaju izostanka napretka.

"Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane. I jedni i drugi rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“, naglasio je portparol Evropske komisije.

Iako su različite zemlje dale datume kada će moći da dobiju prve uplate od EU u okviru Plana rasta, Evropska komisija je nagovjestila da su trenutno u fazi finalizacije evaluacije reformskih agendi koje su dostavile zemlje Zapadnog Balkana.

Nakon završetka evaluacije, biće konsultovane članice EU, a zatim će se, u slučaju pozitivne ocjene IPA komiteta, odobriti Reformske agende koje su podnele zemlje Balkana.

"Evropska komisija trenutno završava procjenu Reformske agende naših partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući reforme u ključnim oblastima i društveno-ekonomske reforme. U trenutku kada završimo našu procjenu, Komisija će konsultovati reformske agende država članica u IPA komitetu. U slučaju pozitivnog mišljenja Komiteta, Komisija će odobriti Reformske agende koje su dostavili korisnici“, objasnio je portparol EK.

Dodaje se da je cilj da se što prije omogući distribucija onoga što se zove "predfinansiranje“, da se omogući pokretanje reformi, onog trenutka kada se okončaju procedure, uključujući i olakšice ugovora i ugovore o kreditu sa svakim partnerom.

"Cilj je da se omogući što brža distribucija predfinansiranja kako bi se reforme započele u momentu kada se okončaju procedure, uključujući olakšice i ugovore o zajmu sa svakim partnerom“, naglasio je portparol EK.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express