Bez trilaterale

Glavni pregovarači Kosova i Srbije održali su odvojene sastanke sa evropskim emisarom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Ovo je jedan od pokušaja evropske strane da organizuje rundu dijaloga na nivou glavnih pregovarača, iako još nema potvrde da li će ona doći na zajednički sastanak.

Evropski zvaničnik upućen u sastanke rekao je da je teško predvideti da li će biti zajedničkog sastanka i da će sve zavisiti od atmosfere koja će dominirati tokom odvojenih razgovora.

Besnik Bislimi, glavni pregovarač Kosova, već je završio odvojeni sastanak sa Lajčakom, koji je počeo u 9 sati i trajao skoro 2 sata. Sličan sastanak kasnije je održao i Bislimov kolega iz Beograda Petar Petković, glavni srpski pregovarač.

Dan ranije, Peter Stano, portparol Evropske unije, upozorio je da će se u narednoj rundi razgovarati o tome kako da se krene dalje u implementaciji sporazuma postignutog u Ohridu u martu 2023. godine, kao i o svim drugim pitanjima koja prema Stanu, utiču na normalizaciju između Kosova i Srbije.

Neizvesnost oko održavanja zajedničkog sastanka počela je još prošlog petka, kada je glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi putem društvenih mreža potvrdio spremnost kosovske strane za održavanje trojnog sastanka, ali je Srbija odbila agendu posrednika.

Neki izvori u Evropskoj uniji su potvrdili da je bilo nesporazuma oko dnevnog reda. Ali ovi zvaničnici su objasnili da su obe strane odgovorne za eventualni neuspjeh u održavanju trojnog sastanka. Prema tim izvorima, obe strane su pokušale da diktiraju dnevni red trojnog sastanka i nisu se složile sa zajedničkim zahtjevima, a ignorisale su prvobitni prijedlog evropske strane.