Politički analitičar

Politički analitičar Fidan Ukaj izjavio je za Kosovo onlajn da će specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak imati minimalne mogućnosti da vrati obe strane u dijalog budući da mu mnoge okolnosti ne idu na ruku.

"Mislim da je izlišan pokušaj gospodina Lajčaka da vrati strane u proces dijaloga u ovom trenutku kada su SAD na izborima, a takođe i Kosovo u dinamičnim mjesecima izbornog procesa nakon što je određen datum opštih izbora. Takođe, Lajčaku se bliži kraj mandata u januaru 2025. i nije jasno da li će biti novog posrednika ili će dijalog voditi Kaja Kalas", rekao je Ukaj.

Kako je dodao, Lajčakov dolazak u Beograd i Prištinu da se vrati u proces dijaloga vidi kao njegov pokušaj da se bavi sopstvenim radom kako bi opravdao platu koju prima za ovaj posao, a ne da se zapravo vrati u proces dijaloga.

"Mislim da je krivac za ovu prepreku za stopiranje procesa dijaloga pismo bivše premijerke Brnabić upućeno EU u kome se kaže da će Srbija biti selektivna u primeni dogovora, a i Beograd je s vremena na vrijeme jasno pokazao da nije zainteresovan za sprovođenje sporazuma Brisela i Ohrida i gdje je u određenim slučajevima negirao da je postojao sporazum između Kosova i Srbije. Zato mislim da će pokušaj gospodina Lajčaka da vrati strane u dijalog imati minimalne mogućnosti jer Srbija negira postizanje sporazuma, kao i pismo Brnabićeve EU, koje jasno pokazuje da Srbija nije zainteresovana za sprovođenje bilateralnih sporazuma", rekao je Ukaj.

Prema njegovom mišljenju, prepreka su i izbori na Kosovu.

"Kosovo je u izbornom procesu i ne očekujem da će do kraja izbora biti uspjeha po pitanju dijaloga. Osim toga, izgubljeno je povjerenje u Lajčaka jer je bio jednostran i više na strani Srbije, a pokrenuo je i teme koje nikada nisu bile tražene u procesu dijaloga, ali su unutrašnje stvari Republike Kosovo", zaključio je Ukaj.

Izvor: Kosovo Online