Najava daljnih koraka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti u 18 časova, a očekuje se da će objasniti situaciju na sjeveru Kosova i najaviti dalje korake Srbije. U međuvremenu, iz Podgorice je saopšteno da Srbija ima “šest ključnih zahtjeva”.

Predsjednik Srbije je u utorak, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, rekao da će u roku od 72 sata javnosti izneti zahtjeve i dalje korake Srbije poslije niza brutalnih napada na srpsko stanovništvu na sjeveru Kosova, prenosi RTK2.

Vučić je najavio obraćanje kada je rekao da će javnosti izložiti zahtjeve Srbije povodom “brutalnog napada na srpsko stanovništvo”, posebno na sjeveru Kosova. Očekuje se da Vučić u svom obraćanju danas precizira koje zahtjeve Srbija postavlja međunarodnoj zajednici i koje korake planira preduzeti kako bi zaštitila Srbe na Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će u današnjem obraćanju naciji objasniti šta se dešava na Kosovu kao i šta će država preduzeti povodom tih događanja, izjavio je danas premijer Srbije Miloš Vučević i dodao je da će mjere koje će država preduzimati biti usmjerene na čuvanje mira i zaštitu Srba na Kosovu.

“Predsjednik Republike će u 18 časova objasniti šta se tačno dešava, mnogo preciznije, detaljnije, da bi svi građani Republike Srbije dobili kompletnu ili cjelovitu sliku, da razumemo šta nam se i zašto dešava, šta je cilj toga. Reći će naravno i šta će naša država da preduzima u narodnom periodu", rekao je Vučević za RTS, dodajući da će sve odluke o aktivnostima države Srbije biti zajednički stav predsjednika Republike i Vlade Srbije.

U međuvremenu, iz Podgorice je saopšteno koji su to navodni zahtjevi Beograda. Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Nebojša Rodić, upoznao je predsjednika Skupštine Crne Gore, Andriju Mandića, sa šest ključnih zahtjeva Srbije, saopštio je Mandić na mreži X.

“Rodić je želeo da obavjesti i upozna predsjednika Skupštine (Crne Gore), sa zvaničnim stavom Republike Srbije, koji se sastoji od nekoliko tačaka za rješavanje postojeće, izuzetno teške krize na Kosovu”, saopštio je Mandić. Ovi zahtjevi obuhvataju “hitno organizovanje slobodnih izbora u opštinama na sjeveru Kosova, povratak 700 policajaca srpske nacionalnosti, rješavanje problema u pravosuđu, budući da se od dolaska Albina Kurtija na vlast više ne razgovara o povratku sudija i tužilaca u pravosudni sistem, što je predviđeno Briselskim sporazumom, formiranje Zajednice srpskih opština, oslobađanje svih osoba koje su iz političkih razloga zatvorene, kao i ukidanje blokade uvoza proizvoda iz Republike Srbije na teritoriju Kosova, koja traje već 14 mjeseci”, saopštio je Mandić.

Ovi navodi nisu ni potvrđeni a ni demantovani u Beogradu.