Ćorsokak

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se posljednji put 14. septembra 2023. godine, a analitičari smatraju da do novog sastanka može doći samo ako strane smatraju da je to od koristi za unutrašnju politiku, piše Radio Slobodna Evropa.

Analitičar Agon Maliqi kaže da postoji niz pitanja koja bi mogla da podstaknu ovakav sastanak, među kojima je i optužnica koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo za napad u Banjskoj ili slučaj mosta na Ibru.

"Međutim, ovo bi više bio sastanak za upravljanje krizama – pošto je sastanaka bilo u posljednje dvije ili tri godine – nego da se krene naprijed sa primjenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, kaže Maliqi.

On takođe ističe da sastanci za primenu Osnovnog sporazuma mogu imati nečeg suštinskog pred izbore u SAD i izbore na Kosovu.

Navodi da će Kurti biti veoma oprezan da eventualni susret sa Vučićem ne utiče negativno na njega u aktuelnoj predizbornoj fazi.

Slično mišljenje iznosi i politikolog iz Beograda Ognjen Gogić. U bliskoj budućnosti, prema njegovim riječima, sastanak će biti održan samo da bi se održao duh dijaloga.

"Mislim da u EU uvijek postoji volja i želja da se održe sastanci Vučić-Kurti, jer oni izgledaju dobro za evropsku diplomatiju“, kaže Gogić, ali je skeptičan prema bilo kakvim rezultatima.

Prema njegovim riječima, samo u slučaju da Srbija pristane da razgovara o primjeni Osnovnog sporazuma, Kurti i Vučić bi se ubrzo našli sučeljavajući za pregovaračkim stolom.

"Ali, Srbija to neće učiniti, jer im sporazum ne odgovara, iako ga je prihvatila“, dodaje Gogić.

I Maliqi i Gogić stavljaju dio odgovornosti za ovaj ćorsokak u dijalogu na EU kao posrednika u tom procesu. Prema njihovim riječima, Unija nije iskoristila mehanizme "nagrade i kazne" za obe strane.

Izvor: RSE