Saglasnost analitičara

Politički analitičari imaju različita mišljenja o tome da li će specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak ubediti Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto, ali saglasni su da ne postoji spremnost strana da sprovedu do sada postignute sporazume, prenosi RTK.

Ističu da ta spremnost posebno ne postoji sa kosovske strane s obzirom da se na Kosovu za nekoliko mjeseci očekuju izbori.

Analitičarka Arta Tahiri rekla je da je vjerovatno da će Lajčak vrlo brzo organizovati sastanak, ali da, s obzirom da su parlamentarni izbori za nekoliko mjeseci na Kosovu, ne vjeruje da je premijer Albin Kurti zainteresovan za sprovođenje sporazuma, a posebno za formiranje Zajednice srpskih opština.

"To je ono što otežava dijalog Kosova i Srbije i svaka inicijativa koja dolazi iz Evropske unije, tačnije od Lajčaka, ne vjerujem da će naići na pozitivan odgovor sa kosovske strane. S druge strane, imamo i nemar srpske strane", dodala je Tahiri.

Politički analitičar Fidan Ukaj kaže da su Lajčakovi napori svojevrsno opravdanje za posao koji mu se stavlja na teret, dok smatra da ne postoji volja ni Kosova ni Srbije za sprovođenje postignutih sporazuma.

"Ne očekujem da će ovo biti prilika za sprovođenje dogovora ili povratak dijalogu, vidim više posjetu da opravda rad, zalaganje i plaćanje Lajčaka, nego priliku da se sprovedu dogovori postignuti u Brisel i aneks u Ohridu", rekao je Ukaj.

Izvor: Kosovo online/RTK