Bez odlaganja

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je rekao da Brisel nema šta da doda više od onog što je već izjavio izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak o tome da je Srbija povukla pismo kojim osporava neke elementi Ohridskog sporazuma.

Briselski portparol, međutim, nije objasnio, kada i na koji način je Srbija obavjestila EU da povlači ovo pismo.

"Neću ponavljati ono što je specijalni predstavnik EU već rekao. Mogu samo da istaknem ono što je obuhvaćeno brojnim porukama, stavovima, komentarima EU, uključujući i one iz država članica, a obuhvaćeno je i zaključcima Evropskog savjeta, da i Srbija i Kosovo imaju obavezu da sprovode Ohridski sporazum i ako to ne urade, neće moći da nastave svojim putem u EU. To je vrlo je jasno", izjavio je Stano na konferenciji za novinare, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za Brisel je, ponovio je Ohridski sporazum "konačan i obavezujući dokument prema međunarodnom pravu i za Kosovo i za Srbiju, i nisu potrebni dalji koraci da se on primjeni".

Miroslav Lajčak je tokom posjete Kosovu, 6. septembra potvrdio da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu o putu ka normalizaciji sa Kosovom i njegovom Aneksu za implementaciju.

Tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić je prošlog decembra uputila to pismo Briselu gdje je navela da se Sporazum iz Ohrida "smatra prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova".

Između ostalog, bivša premijerka je u ovom pismu navela kako Srbija "ističe da se ovo opredjeljenje (prema sporazumu) ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova."

Ohridskim sporazumom od 11 članaka, između ostalog, predviđen je nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Kosova i Srbije se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.