Velika odgovornost

Međunarodni faktor ima veliku odgovornost u sprovođenju dogovora postignutih u Briselu između Kosova i Srbije, jer su posljedenjih 25 godina u potpunosti uključeni u sve te procese, zato bi mnogo efikasnije i mnogo ažurnije trebalo da utiču i na Vladu Kosova i Vladu Srbije kako bi se taj proces završio na jedan miran i normalan način mišljenja je Zoran Vuletić, iz Građanskog demokraskog foruma Srbije. Bodo Weber, ekspert za Zapadni Balkan napominje da je dijalog u ovom trenutku mrtav i da je to svima poznato, ali i da niko nije spreman da to i prizna i krene dalje.

Sporazumi iz Brisela i Ohrida ne sprovode na način kako bi trebalo, stoga bi međunarodna zajednica morala da utiče i na Vladu Kosova, da zuavrši posao oko sprovođenja Zajednice opstina sa srpskom većinom, nema potrebe više odlagati tu temu, kaže Zoran Vuletić.

"Razumem strahove i opasnosti od stvranja neke Republike Srpske, ali to je nešto čega se najviše plaše građani Kosova, ali od toga nema ništa, jer je međunarodna zajednica više puta stavila do znanja svima da će sve biti implementirano u skladu sa Zakonima i Ustavom Kosova. Mislim, da je to dovoljna grancija. Mišljenja sam, da je i ostalim akterima jasno, da nema nove republike Srpske i nije mi jasno zbog čega Vlada Kosova oteže sa tom odlukom i to je neki možda i posljednji argument beogradskoj politici da ne završi implementaciju svih neophodnih dogovora", kazao je Zoran Vuletić, predsjednik Građanskog demokratskog foruma u Srbiji.

Međunaraodna zajednica EU i SAD su najodgovorniji što je u njemačko-francuskoj inicijativi došlo do potpunog kraha dijaloga i urušavanja i lošeg statusa kvo tog dijaloga, napominje Bodo Weber, ekspert za Zapadni Balkan.

"Oni su nažalost i dalje zaokupirani tom simulacijom, a ne priznavanjem da je ta cjelokupna faza dijaloga propala, ne priznaju ni odgovornost za eskalaciju situacije od Zvečana preko Banjske i nažalost oni ostaju u poziciji ponavljanja sopštenja, negodovanja za tim jednostranim potezima Beograda, odnosno Prištine na sjeveru, ali nažalost to jeste jedna kobna dinamaika u kojoj su oni najodgovorniji na neki način Prištine za te poteze", dodaje Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina.

Ukoliko, ipak u narednom periodu i dođe do sastanka delegacija Kosova i Srbije u Briselu, male su šanse da on da bilo kakve rezultate saglasni su Vuletić i Weber, koji zaključuje da je dijalog potpuno mrtav, da to svi dobro znaju, ali u ovom trenutku niko nije spreman to i da prizna i krene dalje.