Do ispunjenja zahtjeva

Predsjednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević najavio je da će danas početi višednevna blokada prijelaza prema Kosovu, piše Beta.

Rojević je kazao da će blokadu organizovati zavičajna udruženja građana s Kosova i da će biti blokirana četri od pet prelaza iz pravca Srbije i Crne Gore.

Kako je naveo, blokada će trajati "sve dok se sa sjevera Kosova ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima".

"Zahtjevamo i da Kfor, u skladu s mandatom Rezolucije 1244, preuzme kontrolu na sjeveru Kosova", kazao je Rojević.

Prema njegovim riječima, blokade će trajati sve dok se svi zahtjevi građana ne ispune.

"Blokiraćemo prijelaze Brnjak, Jarinje i Merdare sa strane Srbije, i prelaz Kulu na putu Peć-Rožaje sa crnogorske strane. Administrativni prelaz Končulj za sada neće biti blokiran. Propuštaćemo samo bolnička vozila, kao i sva ostala vozila i putnike sa srpskim dokumentima. Ako na Kosovu ne važe srpska dokumenta, onda ni u Srbiji ne mogu da važe dokumenta Republike Kosova", rekao je Rojević i dodao da će na svakom prijelazu u blokadi učestvovati najmanje po 400 ljudi.

Zamjenik direktora Policije Kosova za region sjever Veton Elshani izjavio je da se ne očekuje eskalacija situacije na prijelazima nakon najave blokade.

Elshani je naglasio da je Policija Kosova pripremila operativni plan za svako moguće iznenađenje.

“Smatramo da će sve biti u redu ali savjetujemo građane da izbjegavaju ove granične prijelaze nakon 18 časova. Ne postoji mogućnost eskalacije situacije, ako se nešto desi mi smo tu”, rekao je Elshani.

Izvor: Kosovo onlajn/Beta