Garant stabilnosti

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da posjeta šefa američke Centralne obavještajne agencije Williama Burnsa pokazuje da su SAD posvećene stabilnosti i da ne žele konfrontaciju između balkanskih država. Kovač je dodao da je glavna poruka Burnsa bila da SAD neće dozvoliti nikakvu secesiju u Bosni i Hercegovini i na sjeveru Kosova.

"Nedavna posjeta direktora CIA Williama Burnsa pokazuje da su SAD jasno opredjeljene da garantuju stabilnost na Balkanu. Neće dozvoliti nikakvu secesiju u Bosni i Hercegovini niti na sjeveru Kosova. Ovo je bila glavna poruka Burnsove posjete. SAD traže saradnju, a ne konfrontaciju između balkanskih država", naglasio je Kovač u razgovoru za Albanian post.

Dok je Burnsova posjeta Kosovu usledila nakon izjava američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera da je njegova zemlja u više aspekata osporavana od Vlade koju predvodi Albin Kurti, SAD i druge zemlje Evropske unije kritikovale su neke odluke i radnje koje je nedavno preduzela Vlada, a koje su smatrane jednostranim i nekoordinisanim.

Vlada Kosova je nastavila isto da se ponaša i u petak, 30. avgusta, upadom u srpske institucije na sjeveru Kosova, čime je dokazala da ne mari ni za savjete Burnsa i da slijedi suverenistički kurs na sjeveru.

Američka ambasada na Kosovu ponovo se oštro usprotivila akciji na sjeveru.

"Dok je vlada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju Kosovske policije tokom mnogo godina kao dio naše posvećenosti unapređenju bezbjednosti i stabilnosti, stalna instrumentalizacija od strane Vlade Kosova za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa obećanjima da će 'nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom'", navodi se u reagovanju.

Osim toga, američka ambasada na Kosovu je takođe imala poruku za Ministarstvo unutrašnjih poslova – kojim rukovodi Xhelal Sveçla, ako vlada nastavi sa ovim akcijama.

"Postupci Vlade će uticati i na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima“, upozoravaju Amerikanci.

Pored SAD, bilo je reakcija i drugih partnerskih zemalja Kosova, preko njihovih diplomatskih misija na Kosovu.

U prethodnom godišnjem izvještaju o procjeni globalnih bezbjednosnih pretnji, u martu, američka obavještajna zajednica je upozorila na povećanje nivoa rizika od dalje eskalacije nasilja u regionu Zapadnog Balkana tokom 2024. godine.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post