Stavovi

Iako nije došao na Kosovo, Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, takođe je tokom posjete Srbiji poslao nekoliko poruka o Kosovu i dijalogu u Briselu. Dok je na Kosovu boravio izaslanik njemačke vlade za zapadni Balkan Manuel Sarrazin koji je otkrio neke stavove njemačke države u vezi sa dijalogom, mostom na Ibru i drugim temama.

I Macron i Sarrazin su ocijenili potrebu za dijalogom i kompromisom. Macron je prije dolaska u Srbiju uputio zvanično pismo u kojem je naglašeno da put ka normalizaciji odnosa sa Kosovom čuva "mogućnost da Srbi žive na Kosovu", piše portal Demokracia.com.

„Put ka normalizaciji čuva suštinu, mogućnost da Srbi žive na Kosovu poštujući zakon, ali ne odričući se svog identiteta. 2019. godine, kada sam govorio o pitanju Kosova, govorio sam o hrabrosti koja je potrebna za postizanje kompromisa. Uvjereni da ta hrabrost postoji u Srbiji, mi smo zajedno sa Njemačkom i našim evropskim partnerima, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, željeli da pomognemo regionu da izbjegne jednostrane akcije, nepromišljene izjave, podizanje tenzija, čije su glavne žrtve ljudi koji žive na terenu, posebno srpska manjina na Kosovu", rekao je Macron.

Macron je u izjavi nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da će "nastaviti da prati" uslove u kojima živi srpska zajednica na Kosovu. A onda je Macron govorio o Zajednici opština sa srpskom većinom.

„Rekli smo našim evropskim partnerima koliko smo zabrinuti zbog jednostranih poteza Kosova koji ne šalju dobar signal. Pobriniću se da Francuska nastavi da prati uslove u kojima živi srpska zajednica na Kosovu. U tom smislu, posebno smo posvećeni formiranju Zajednice srpskih opština”, rekao je Macron.

Nadalje, Macron je dodao da postoji potreba za kompromisom.

„Neće se to riješiti bez kompromisa sa obe strane i shodno tome, ako ne bude političke hrabrosti da se dođe do rješenja“, izjavio je predsjednik Macron sinoć na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Čak je i Sarrazin govorio o potrebi kompromisa i spremnosti strana u dijalogu.

„Došao sam danas u Prištinu i sljedeće nedelje ću putovati po cijelom regionu da pripremim konkretne rezultate za građane Zapadnog Balkana, da krenu naprijed na pravom putu. Ali za to je potreban kompromis i ponekad spremnost na ustupke, dogovaranje političkih dogovora, koji nisu laki za Srbiju, a nisu laki ni za Kosovo”, rekao je Sarrazin.

"Želimo da napravimo ambiciozan iskorak u oktobru u Berlinu" - rekao je Sarrazin, govoreći o samitu koji se održava u glavnom gradu Njemačke 14. oktobra.

Imajmo u vidu da su se o sastanku sa Sarrazinom izjasnili i Vlada i Predsjedništvo Kosova. Kako je saopšteno iz kabineta premijera, na sastanku je bilo riječi o Berlinskom procesu i sljedećem samitu.

„Premijer je naglasio da je u vrijeme kada su se u regionu gurale druge paralelne platforme, Kosovo u potpunosti angažovano u Berlinskom procesu, tražeći njegovo ponovno snaženje i jačanje kao platforme koja nudi ravnopravnost i ubrzava proces članstva u Evropsku uniju za zemlje koje se žele pridružiti", rečeno je u saopštenju.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net