Univerzitetski profesor Mazllum Baraliu smatra da je posjeta šefa američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama Burnsa regionu veoma važna te da je organizovana u presudnim trenucima za Balkan, prenosi Koha.

Baraliu kaže da je poseta Williama Burnsa došla u pravom trenutku da pokaže "eksponentima" koji žele destabilizaciju na Balkanu da je njihova politika neprihvatljiva.

"Dolazak nije ni slučajan, ni nebitan. Veoma je važno i u najodlučnijim trenucima pokazati ovim eksponentima da otvoreno ne ovih dana, nedjelja i mjeseci, već godinama vode neprihvatljive politike u svijetu 21. vijeka i svakodnevno otvoreno prete i djeluju diskretno, pa čak i otvoreno. Prijetnje Srbije i ovog eksponenta (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića i njegovih saradnika su otvorene i potencijalna opasnost po bezbjednost Evrope, a ne samo Balkana", rekao je.

Prema njegovim riječima, neposredni sastanci srpskog predsjednika sa srpskim rukovodstvom u Bosni i Hercegovini, ruskim ambasadorom u Srbiji, dokaz su "zabrinutosti Beograda" i "obavještavanja Moskve o tome šta se dešava".

Baraliu kaže da se važnost CIA decenijama dokazuje svojim djelovanjem u upozoravanju i sprečavanju bezbjednosnih dešavanja i raznih rizika u svijetu.

Prema njegovim riječima, posjeta Beogradu i Banjaluci bila je opomena za tamošnje političare.

Povodom Birnsove posjete Kosovu, Baraliu je rekao da je to signal da Kosovo treba da se podigne na sve svoje kapacitete da spriječi bilo kakav incident rizika po bezbjednost. On je ocjenio da je dolazak Burnsa uglavnom vezan za srpske i ruske planove.

"Sprečavanjem uticaja i skretanjem pažnje na Srbiju i (lidera Srba u Bosni i Hercegovini, Milorda) Dodika, pipke Srbije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i svuda drugde da pokažete da ne radite dobro i da se morate zaustaviti. Ovo je važno i apsolutno je preventivno i istorijsko", dodao je on.

Međutim, Baraliu je ocjenio čudnom izjavu američkog State departmenta da se sa Srbijom gradi strateška saradnja.

On je izjave predsjednice Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija poslije sastanaka sa Burnsom video kao poruku za Kosovo da "mora da ide jedinim putem i da je to realnost i imperativ i put saradnje, koordinacije i jačanja strateških odnosa sa SAD".

Baraliu kaže da su odnosi Kosova i SAD od vitalnog i dvostrukog strateškog interesa.

Povodom vladinog plana za otvaranje mosta na Ibru u Mitrovici, Baraliu je rekao da je poslije Burnsove posjete "čak i ova Vlada morala shvatiti da treba da sačeka i da ne ide protiv toga".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore