Podaci Frontexa

Agencija EU za graničnu i obalsku stražu, Frontex saopštila je da je u prvoj polovini ove godine najveći pad ilegalnih prelaza granica zabilježen na Zapadnom Balkanu.

Prema podacima Frontexa, od januara do jula na ovoj ruti zabilježeno je 12.407 prelazaka ilegalnih migranata ka granicama zemalja EU, što predstavlja smanjenje od 75 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Agencija navodi u izvještaju da većina migranata koje uhvate granične policije u zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU iz Sirije, Turske i Afganistana.

Frontex navodi da je ukupan broj neregularnih prelazaka granice sa svih migracionih ruta ka Evropskoj uniji u prvih sedam mjeseci 2024. takođe opao za 36 odsto (na 113.400) u odnosu na podatke iz prethodne godine.

Ipak, u analizi koju je ranije objavio Frontex o razvoju iregularnih migracija za 2024-2025, evropska policijska organizacija kaže da bi razvoj događaja na Bliskom istoku mogao da podstakne migraciju u regionu.

„Pritisak zemlje domaćina na afganistansko i sirijsko migrantsko stanovništvo, rizik od regionalne eskalacije sukoba u Gazi, kao i sukobi i ekonomski padovi u susjednim regionima vjerovatno će biti glavni pokretači migracija u regionu“, kaže Frontex.

Prema podacima Evropske organizacije, sjeverne granice regiona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom ostaće ključne tačke.

Jačanje srpsko-mađarske granične kontrole ograničilo je kretanje ka Mađarskoj od oktobra 2023. godine, a skretanja ka punktu Bosna i Hercegovina – Hrvatska ili drugim izlaznim područjima poput one između Srbije i Hrvatske mogu se smatrati rutama krijumčara neregularnih migranata.

Frontexova analiza kaže da, iako migranti pokušavaju da izbjegnu sjevernu Srbiju, mogu da skrenu na tačke između Sjeverne Makedonije i Kosova ili Albanije i Crne Gore.

Krijumčari mogu pokušati da zarade nudeći svoje usluge u različitim oblicima: od vođenja grupa migranata da pređu zeleni granični pojas, do tajnih prijelaza na graničnim prelazima i davanja lažnih putnih isprava za dalji transport.

„Migracioni tokovi i krijumčarenje oružja predstavljaće izazov za upravljanje granicama u regionu, a pojačane kontrole granica su najbolji način da se spreče ozbiljniji scenariji kao što su iznenadni masovni prilivi u Evropsku uniju“, stoji u analizi Frontexa o migracionim tokovima koji se očekuje ove i sljedeće godine.

Izvor: Kosovo Online