BLERIM RAMADANI

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Blerim Ramadani, pobjegao je iz kućnog pritvora u Sjevernoj Makedoniji nakon što je prošlog mjeseca uhapšen na kosovsko-makedonskoj granici prema potjernici koju je izdao Interpol na zahtjev Srbije.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležni pravosudni organi dostavili su potrebnu dokumentaciju kako bi se raspisala nova potjernica za B.R., s obzirom na to da je trenutno nedostupan organima za provođenje zakona. Ministarstvo je potvrdilo da preduzimaju mjere kako bi ga pronašli.

Ramadani je uhapšen u julu na graničnom prelazu Jajince, a zatim sproveden u zatvor Šutka, gdje je bio u ekstradicionom pritvoru na 30 dana. Potjernica koju je izdao Interpol Srbija navodi da se Ramadani sumnjiči za ratne zločine u regiji Nerodime kao bivši pripadnik OVK.

Makedonski sud je 1. augusta promijenio njegov status iz "pritvora" u "kućni pritvor", u kojem je trebao ostati do 16. augusta. Međutim, Ramadani je pobjegao prije isteka tog roka.

Izručenje Ramadanija Srbiji zatražio je srbijanski ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, tokom posjete graničnom prelazu Tabanovce u julu. S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Kosova, Xhelal Sveçla, smatra da Skoplje treba samostalno odlučiti o ovom slučaju, optužujući Srbiju da pokušava narušiti odnose među zemljama zapadnog Balkana.