Radikalizacija mladih

Džihadisti ciljano regrutuju na Zapadu decu pripadnika dijaspore sa Balkana, ukazuje bečki dnevnik "Der Standard".

Der Standard piše da činjenica da je Kujtim Fejzullaj, koji je 2. novembra 2020. izvršio teroristički napad u Beču i ubio četiri i ranio 20 osoba, porijeklom iz albanske porodice iz Sjeverne Makedonije, kao i Beran Aliji, nedavno uhapšen pod sumnjom da je planirao teroristički napad tokom koncerta Taylor Swift u glavnom gradu Austrije, nameće pitanje da li su mladi, čije porodice su porijeklom iz tog regiona, posebno podložni propagandi radikalnog islama, navodi list.

Studija, koju su prošle godine izradili Bledar Feta i Joanis Armakolas u Sjevernoj Makedoniji, došla je do zaključka da je najveća opasnost od radikalizacije upravo u toj zemlji, odakle su porijeklom porodice Fejzullaja i Alijia.

Tamo su izjave, propovedi radikalnih imama prevedeni na lokalne jezike, a na internetu se koriste čak i igrice za radikalizaciju mladih. Najradikalnije poruke, međutim, nalaze se na zatvorenim Facebook i Telegram grupama.

Studija, takođe, navodi da je interesantno da pojedine grupe ciljano rade na radikalizaciji djece balkanske dijaspore u centralnoj i zapadnoj Evropi.

Radikalni islamisti fokusiraju se na identifikovanju mladih muslimana, koji su frustrirani zbog ekonomske neravnopravnosti, etničkih konflikata i drugih problema, i pokušavaju da se prikažu kao zaštitnici muslimana od diskriminacije i nepravde na zapadu.

U Pitarnici, mjestu nedaleko od Gostivara, odakle je porijeklom Beran, stanovništvo uzdržano reaguje na njegovo hapšenje i pisanje da je planirao teroristički napad u Beču.

Lokalni mediji su pokušali proteklih dana da dobiju izjave komšija i članova porodice, ali gotovo niko ne želi da priča.

Ni opštinske vlasti nisu željele da se izjasne o Beranu, koji je kao djete često dolazi u Gostivar sa roditeljima, ali u posljednje vrijeme rijetko.

Njegovi roditelji su vjernici, ali ne radikalni, navode u Gostivaru.

Ekspert za krivično pravo iz Gostivara Mitasin Beqiri kaže da je moguće da je Beran radikalizovan od strane grupa i organizacija koje djeluju na Balkanu.

"Radikalne omladinske grupe se nalaze u Skoplju, Tetovu, Gostivaru i Dibru", rekao je on.

Propaganda salafistički-džihadističkih grupa u Sjevernoj Makedoniji je pretežnon prevedena na albanski jezik i fokusirana je na albansku muškarce.

Jedan od najpoznatijih islamista je Bejtul Muhaxhirin, koji preko svog YouTube kanala širi radikalni sadržaj, dodao je Beqiri.

Izvor: Kosovo Online/Der Standard