Incident u Skoplju

Službe nadležne za bezbjednosne kontrole na skopskom aedromu, prilikom incidenta sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, ponašale su se u skladu sa svojim radnim obavezama, postupale profesionalno i poštovale pravila utvrđena u skladu sa primenjenim međunarodnim propisima, ne dozvoljavajući da se zaobiđu standardi i procedure, čak i pod pritiskom lica u pratnji putnika, saopštili su iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Tim inspektora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), na čelu sa direktorom Dragim Stojanoskim, pregledao je dokaze i izvršio vanrednu proveru u aerodroma, povodom incidenta u čijem se centru našla predsjednica Kosova.

"Odbijanje standardnih bezbjednosnih provjera sa istim putnicima, prema podacima, dešavalo se i 2022. i 2023. godine kada su bezbjednosne provere prihvaćene tek nakon što je pilot aviona odbio da primi putnike u avion bez bezbjednosne provjere. Ukoliko bi službenici u TAV Makedoniji postupili drugačije od utvrđenih pravila i dozvolili propuste i izbjegavanje predviđenih procedura, suočili bi se sa ozbiljnim sankcijama Agencije za civilno vazduhoplovstvo kao organa nadležnog za njihovo regulisanje", ističu iz ACV-a.

Pošto se radi o opšteprihvaćenim međunarodnim standardima, ukoliko neko sumnja u njihovu pouzdanost, preporučuju da se ista praksa primjeni na nekom od evropskih međunarodnih aerodroma, kako bi bili sigurni u njihovu primjenu.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi