Bez državnog protokola

Potpredsjednik Alijanse za Albance u Sjevernoj Makedoniji Elmi Aziri izjavio je da posjeta premijera Kosova Albina Kurtija Skoplju i susret sa makedonskim kolegom Hristijanom Mickoskim nije ispunila očekivanja Albanaca u toj zemlji.

"Videli smo ovu posjetu bez državnog protokola, videli smo da se razlikuje od drugih posjeta, počev od prijema i sastanaka. Videli smo i miješanje zastave Kosova i EU. Stoga cijenim da je to bila posjeta koja nije ispunila naša očekivanja kao Albanaca i građana ove zemlje“, rekao je Aziri.

Dodaje da je izjava premijera bila "čudna i neočekivana".

"Što se tiče izjava o diplomatskom incidentu koji se dogodio na skopskom aerodromu sa Vjosom Osmani, cjenim da je izjava premijera bila čudna i neočekivana, jer je izjavio da će sačekati zvanični izvještaj institucija zemlje. U međuvremenu svi smo svjedoci da su kabinet Vjose Osmani i Predsjedništvo sačinili detaljan opis onoga što se dogodilo na aerodromu“, kazao je Aziri.

On je incident sa Osmani nazvao "neprihvatljivim skandalom".

"Cjenim da ovakvi diplomatski skandali nemaju veze sa pojedincem. Osmani nije švercer, već ličnost koja predstavlja državu i takvi skandali su neprihvatljivi“, istakao je on.

Dodao je da sa dolaskom Mickoskog na čelu vlade došlo i do promjene situacije za Albance u Sjevernoj Makedoniji.

"Nažalost, atmosfera se promjenila, imamo ozbiljnu tendenciju vraćanja nacionalizma u Sjevernoj Makedoniji, što se vidi od prvog dana kada je premijer zemlje Mickoski izjavio da su uspeli da vrate tri četvrtine vlasti, tako da pri čemu se ističe da je uspeo da oduzme 75 odsto vlasti Albancima i vrati je Makedoncima“, zaključio je Aziri.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini