Incident na aerodromu

Ministar unutrašnjih poslova Sheverne Makedonije Panče Toškovski objavio je na svom Facebook profilu krivičnu prijavu i zahtjev za udaljenje sa radnog mjesta za policajca koji je izazvao incident na aerodromu u Skoplju u koji je bila umješana predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

"Kao ministar, uvijek ću se čvrsto zalagati za jednaku primjenu zakona za sve. Svi moraju da poštuju zakon, a posebno policajci moraju da budu primjer poštovanja zakona i profesionalnih standarda, jer je njihova odgovornost ključna za održavanje povjerenja javnosti u institucije", navodi Toškovski u objavi.

Potom iznosi detalje same prijave, navodeći da ju je podnelo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, kriminalističke istrage i profesionalne standarde MUP-a, nadležnom Osnovnom javnom tužilaštvu za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije - Specijalizovano odjeljenje za gonjenje krivičnih djela koja su počinila lica sa policijskim ovlašćenjima i pripadnici zavoda.

"Policija je podnela krivičnu prijavu protiv S. S, načelnika Odjeljenja za lično obezbjeđenje predsjednika Sobranja zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela ugrožavanje bezbjednosti i sprečavanje službenog lica u izvršavanju službene dužnosti. S.S. je dana 01.08.2024. oko 10.30 časova na Međunarodnom aerodromu Skoplje, vozilom sa rotacionim svijetlima stigao na parking ispred VIP salona, izašao iz vozila i skinuo pištolj sa pojasa, repetirao ga i vratio ponovo u svoj kaiš, a policajcu, koji je obavljao radne zadatke ispred vrata VIP salona, obratio se povišenim tonom, gurnuo ga sa obe ruke i preteći mu, sprečio policijskog službenika u vršenju službenih radnji", navodi se u prijavi.

Dodaje se da je S.S. poslat na Međunarodni aerodrom Skoplje od strane predsjednika makedonske skupštine kako bi se prevazišao nesporazum koji je nastao sa predsjednicom Kosova u vezi sa bezbjednosnim procedurama za provjeru prtljaga i elektronskih uređaja prilikom komercijalnog leta.

"Zatim je sa još dvojicom policajaca iz Odjeljenja za obezbjeđenje lica ušao u VIP salon i krećući se u prostorije u kojima nije imao ovlašćenje da se kreće i boravi, prisutni radnici TAV-Skoplje, policajci Granične policije i Odjeljenja za zaštitu određenih lica i objekata, počeo je da im preti, zahtjevajući da predsjednicu isprati vozilom do aviona. Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, krivične istrage i profesionalne standarde, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, podneće Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv policijskog službenika S.S. i izreći će prinudne mjere udaljenja sa radnog mjesta - suspenzije do okončanja disciplinskog postupka. Protiv policijskih službenika S.R. i N.B. dostaviće prijedlog za pokretanje postupka za povredu reda i discipline zbog izvršenja nezakonitog naloga, nesavesnog obavljanja radnih zadataka i narušavanja ugleda policije", zaključuje se u prijavi koju je objavio ministar.

Izvor: Kosovo Online