Posjeta Skoplju

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je tokom posjete Skoplju, da slučaj izručenja bivšeg pripadnika OVK Blerima Ramadanija iz Sjeverne Makedonije po zahtjevu Srbije, treba što prije okončati kako bi se sačuvali dobrosusjedski odnosi sa Skopljem, prenosi Koha ditore.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Sjeverne Makedonije Hristijanom Mickoskim rekao da će ministri pravde Kosova i Sjeverne Makedonije ovim povodom biti u stalnom kontaktu.

Kurti je dodao da smatra da ovo pitanje treba što prije riješiti kako bi se zakon sprovodio i održavali dobrosusjedski odnosi.

"Naši ministri pravde biće u direktnom i kontinuiranom kontaktu. Sve će ići po opštoj vrijednosti koja je zasnovana na zakonu i Ustavu u procedurama i institucionalnim pravilima u obe zemlje, ali i u okviru dobrosusjedskih i evropskih odnosa koje želimo da negujemo. Vjerujem da će to biti što prije zaključeno kako bi se i zakon primjenio, ali i da se dobrosusjedski odnosi očuvali i održavali", kazao je Kurti.

Dodao je da je povodom svega optimista.

"Optimista sam i gledam u budućnost. Ovo nije prvi slučaj koji nam se desio, takvih slučajeva je bilo i u prošlosti. Vjerujem da presude sudova u Republici Sjevernoj Makedoniji iz prošlosti jasno pokazuju put kojim ćemo ići u bliskoj budućnosti“, rekao je on.

Mickoski je ponovio da će ministri pravde blisko sarađivati u tom slučaju.

"Ministri pravde će nastaviti da sarađuju ne samo na ovom slučaju, već i na slučaju ’Monstra’, jer će dobrosusjedski i bilateralni odnosi ići u pozitivnom pravcu. Ovaj sastanak je dobar jer želimo da povećamo i unapredimo odnose dvije vlade“, rekao je Mickoski.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore