Šalje se određena poruka

Analitičar iz Sjeverne Makedonije Mersel Bilali izjavio je da ozbiljan incident ono što se desilo sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani na skopskom aerodromu, izrazivši uvjerenje da to nije bilo slučajno.

"Ne mislim da je to bilo sasvim slučajno. Makedonija već skoro 34 godine ima dovoljno iskustva kako da postupi u takvim situacijama, sa diplomatskim predstavnicima, bez obzira da li dolaze na službeno, poluslužbeno, privatno putovanje“, rekao je Bilali za Teve 1.

Ono što se desilo, uvjeren je, šalje određenu poruku.

"To je ozbiljan incident u diplomatskim odnosima između država i videćemo kako će Kosovo reagovati. Čekamo posjetu premijera koji će javno pokazati kako će to kvalifikovati., a kako će se braniti makedonska strana“, dodao je Bilali.

Na pitanje da li ovaj incident može da utiče na diplomatske odnose Kosova i Sjeverne Makedonije, odgovorio je da ovaj slučaj nije lako prevazići, osim ako Skoplje ne uputi javno izvinjenje.

"Teško je reći, jer je incident ozbiljan, uvredljiv. Vređa državu i njeno stanovništvo, institucije, tako da nije lako prevazići ako makedonska država ne uputi javno izvinjenje“, rekao je Bilali.

Izvor: Kosovo online/Teve1