Reakcije

Aerodrom u Skoplju saopštio je povodom incidenta u kojem je umješana predsjednica Kosova Vjosa Osmani, da imaju obavezu da provjere sve putnike, pa i one koji putuju kroz VIP salon. Kasno sinoć reagovao je i MSP Kosova koji je zatražio zvanična pojašnjenja od ambasade Sjeverne Makedonije.

TAV Makedonija je saopštio da imaju zakonsku obavezu da izvrše bezbjednosnu provjeru svih putnika, prtljaga i tereta na letovima sa Međunarodnog aerodroma Skoplje i aerodroma Sveti Apostol Pavle Ohrid, uključujući i putnike koji putuju kroz VIP salon. Iako u reagovanju Osmani ne pominju po imenu, sa aerodroma poručuju da je „Odjeljenje bezbjednosti TAV Makedonije, u okviru svojih nadležnosti, izvršilo standardnu bezbjednosnu provjeru pomenutog putnika kao i njegovog prtljaga na punktu. obezbjeđenja VIP salona“, piše Reporteri.net.

Negira se da je ovim incidentom ugrožena bezbjednost vazduhoplovstva.

„Želimo da istaknemo da bezbjednost vazduhoplovstva nije bila ugrožena, jer se pomenuti događaj odigrao u javnom prostoru aerodroma, odnosno ispred kontrolnog punkta VIP salona, odakle se VIP putnici, nakon provjere od strane obezbjeđenja, upućuju. na područje koje kontroliše aerodrom. Takođe želimo da istaknemo da je VIP sala posebna zgrada izolovana od glavne zgrade terminala skopskog aerodroma, što znači da je potpuno netačno da je bezbjednost putnika ugrožena“, navodi se u reagovanju TAV-a.

Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova. Oni su u saopštenju za javnost rekli da su sa zabrinutošću saznali za incident na skopskom aerodromu u vezi sa "nedostojanstvenim" tretmanom predsjednice Osmani.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je preko Ambasade Kosova u Skoplju počelo prikupljanje informacija i da je večernjim satima zatražilo zvanična pojašnjenja od ambasade Sjeverne Makedonije u Prištini i Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri