Što prije primjeniti sporazume

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog poručio je da Kosovo i Srbija ne mogu u Evropsku uniju bez potpune normalizacije odnosa i istakao da obe strane, ukoliko su ozbiljno zainteresovane za evropsku budućnost, što prije treba da počnu sa primjenom u dijalogu postignutih sporazuma.

Szunyog, koji završava svoj četvorogodišnji mandat ambasadora EU na Kosovu, optimista je u pogledu budućnosti dijaloga Kosova i Srbije, uprkos što je proces trenutno u zastoju.

"Optimista sam u pogledu budućnosti procesa dijaloga, uvjeren sam da ako postoji posvećenost možemo ići ka pomirenju. Kao što ste videli tokom mog mandata, bio sam maksimalno posvećen ovom pitanju jer je za Kosovo i Srbiju veoma važno da normalizuju odnose", rekao je Szunyog za Teve1.

Evropski diplomata je jasno stavio do znanja da bez normalizacije odnosa ni Kosovo ni Srbija ne mogu da postanu dio Evropske unije, te poručio da strane moraju da počnu da primjenjuju sporazume.

"Još jednom jasno stavljam do znanja da samo kroz potpunu normalizaciju odnosa Kosovo i Srbija mogu da se pridruže velikoj evropskoj porodici. Dakle, ako ste ozbiljno posvećeni pridruživanju Evropskoj uniji, trebalo bi da se više angažujete u dijalogu i primenite sve sporazume. Ali mora se reći da do sada strane nisu dovoljno napredovale u primjeni sporazuma", ocjenjuje on.

Szunyoga će na mjestu specijalnog predstavnika EU na Kosovu naslediti estonski diplomata Aivo Orav.

Kako je saopštila EU, on će preuzeti dužnost 1. septembra 2024. i imaće početni mandat od dvije godine.

Izvor: Kosovo online/TEVE1