UMJESTO GABRIELA ESCOBARA

State Department je danas saopćio da je Alexander Kasanof preuzeo funkciju zamjenika pomoćnika sekretara za Zapadni Balkan, nakon dosadašnjeg Gabriela Escobara.

Kasanof je prethodno služio kao izvršni pomoćnik bivšeg podsekretara za politička pitanja Victorie Nuland i vršioca dužnosti podsekretara za politička pitanja Jona Bassa.

Služio je u Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini.

Kako se navodi, dobio je nagradu James Clement Dunn za izvrsnost za svoj rad kao politički savjetnik u američkoj ambasadi u Kijevu tokom "Majdanske revolucije".

Navodi se da zadaci Kasanofa u Washingtonu uključuju rad na mjestu direktora Kancelarije za globalnu politiku i programe u Birou za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, rad na mjestu zamjenika direktora osoblja Izvršnog sekretarijata, direktora Kancelarije za istočnoevropske poslove i Zamjenika direktora Kancelarije za pitanja Kavkaza i regionalne sukobe.

Kasanof je završio Nacionalni ratni koledž, školu za napredne međunarodne studije Johns Hopkins i Hamilton College. Govori francuski, italijanski, ruski i španski jezik.

Podsjetit ćemo, mandat Gabriela Escobara istekao je krajem maja.