KRIMINAL U PROCVATU

Organizovani kriminal širi se Evropom, prema evropskoj agenciji za provođenje zakona Europol, sa sve većom sklonošću ka nasilju među kriminalnim mrežama, što predstavlja problem za mnoge zemlje u Evropi.

"Organizirani kriminal je u porastu. Iskorištava svaku slabost", rekla je šefica Europola Catherine De Bolle za njemački novinski časopis Der Spiegel.

Sve veća trgovina drogom raspiruje nasilje, kazala je De Bolle. Proizvodnja kokaina u Južnoj i Srednjoj Americi je u procvatu, a Evropa je preplavljena drogom, prema Europolu.

"Situacija je dramatična", kazala je De Bolle, istaknuvši da je u porastu i trgovina drugim drogama.

Prema istragama policije sa sjedištem u Haagu, u Evropskoj uniji djeluje 821 teška kriminalna mreža. Ove bande, s više od 25.000 članova, visoko su profesionalne i nemilosrdne, upozorio je nedavno Europol. Glavni biznis je, prema analizi, trgovina drogom.

De Bolle je zatim dalje navela da novac zarađen od droge u Evropi uglavnom ostaje na kontinentu i ulaže se u lokalnu privredu.

"To čini organizirani kriminal jednom od najvećih opasnosti našeg vremena. Policiji su potrebna tehnička sredstva, ovlasti i osoblje kako bi imala priliku u borbi protiv kriminalnih mreža. Ako ne uložimo više, izgubit ćemo ovu bitku", istakla je šefica Europola.

Nakon teškog sukoba njemačkih i nizozemskih narko-bandi na području Kelna, sindikat njemačkih kriminalističkih istražitelja (BDK) upozorio je na zločine poput napada eksplozivom i otmica.

"Nizozemska nam mora biti upozorenje", rekao je predsjednik BDK-a Sjeverna Rajna-Vestfalija Oliver Huth za novine Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Eksplozije ispred domova ili poslovnih prostora uobičajena su taktika pritiska koju koriste narko bande.