U okolini Loznice

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u okolini Loznice ubijen Faton Hajrizi koji je, prema ranijim navodima, jučer ubio policajca također u okolini Loznice.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 19. jula da je ubijena osoba koja je dan ranije u Loznici na zapadu Srbije ubila policajca.

“Pripadnici policije likvidirali su u okolini Loznice ubicu policajca”, izjavio je Dačić, javlja Radio Slobodna Evropa.

On se uputio na lice mjesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je prethodno saopštilo da intenzivno traga za Fatonom Hajrizijem koji se sumnjiči za napad na policajce.

MUP je objavio Hajrizijevu fotografiju i pozvao građane na saradnju.

Do pucnjave je došlo u ranim jutarnjim satima kada su policajci, tokom rutinske kontrole, zaustavili vozilo u kojem se nаlаzio osumnjičeni. Dok je izlazio iz automobila, iz pištoljа je pucao u policajce, a potom pobjegao.

Vlasti su napad označile kao teroristički.

“Tužilaštvo za organizovani kriminal će slučaj razmotriti kao teroristički akt jer je riječ o napadu na službena lica”, rekao je 18. jula ministar policije.




Policija je saopštila da su na licu mjesta pronađeni pasoš izdat na Kosovu na ime Artan Hajrizi (1991) i njemačka lična karta.

Ministar Ivica Dačić je rekao da se provjerava da li je osoba čija su dokumenta pronađena brat Artana Hajrizija, Faton Hajrizi, koji je pobjegao iz zatvora na Kosovu.

Artan Hajrizi je 18. jula medijima rekao da se nalazi u Njemačkoj i da mu je brat Faton ukrao pasoš.

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević izjavio je da je preko Interpola kontaktirana njemačka policija.

U Bijeljini u Bosni i Hercegovini je 18. jula uhapšena osoba koja je prevozila osumnjičenog od Preševa na jugu Srbije ka Loznici gdje je pucao u policajce.

Ko su Artan i Faton Hajrizi?

Artan Hajrizi, čije su ime i fotografiju vlasti Srbije objavile kao osumnjičenog za ubistvo policajca u Srbiji, brat je Fatona Hajrizija koji je pobjegao iz zatvora na Kosovu, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori porodice.

Prema navodima vlasti Srbije, policajac je ubijen u Loznici – gradu na zapadu Srbije, na granici s Bosnom i Hercegovinom, 18. jula u ranim jutarnjim satima, dok je drugi povrijeđen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da je na mjestu pucnjave pronađen pasoš osumnjičenog, kojeg su izdale vlasti Kosova na ime “Artan Hajziri” (1991.), te njemački lični dokument.

Najvjerovatnije su mu vlasti Srbije pogrešno napisale prezime.

RSE je analizirao neke od brojnih profila Artana Hajrizija na društvenim mrežama koji potvrđuju njegovu vezu sa Fatonom Hajrizijem.

RSE je razgovarao i sa izvorima u porodici koji su potvrdili da su Artan i Faton braća. Ovaj izvor porodice tvrdi da je “Artan u Njemačkoj i da je danas rekao da mu dokumenti nisu u stanu”.

“Artan nema saznanja [o ovome]. Izgubio je svoj pasoš”, naveo je izvor.

Kontakt sa Artanom do objave ovog teksta RSE nije uspio da uspostavi.

Artan Hajrizi je javno govorio 18. jula za list Insajderi putem videolinka.

On tvrdi da je u policiji u Njemačkoj rekao da ga je brat posjetio na nekoliko sati i ukrao mu identifikaciona dokumenta.

“Otišao je prije dva dana. Dokumente sam prijavio kao izgubljene. Nisam kriv za ovo”, rekao je Artani u videosnimku. Dodao je da od tada nije imao kontakt sa bratom.

Faton Hajrizi, osuđen za više krivičnih djela na Kosovu, pobjegao je prije nekoliko dana iz zatvora Smrekovnica na Kosovu. Ima istoriju čestih bjekstava iz kosovskih zatvora.

Hajrizi je prvobitno osuđen u januaru 2000. godine za ubistvo ruskog vojnika u centru Skenderaj, kada je imao samo 15 godina. Za ovo ubistvo osuđen je na šest godina zatvora.