EU čeka

Glavni pregovarači Kosova i Srbije, Besnik Bislimi i Petar Petković danas bi trebalo da pošalju svoje komentare na prijedlog koraka ka normalizaciji odnosa koji im je posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak predočio 2. jula u Briselu, prenosi Reporteri.

“Evropska unija čeka komentare stranaka za izradu novog prijedloga o ovom procesu”, piše Reporteri pozivajući se na izvore iz Brisela.

Podsjeća se da sporazum postignut prošle godine u Briselu, a zatim i u Ohridu još nije počeo da se primjenjuje iako je EU više puta isticala da je pravno obavezujući za strane i od njegove primene zavisi napredak ka evropskim integracijama.

Umjesto dogovora, na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albina Kurtija 26. juna u Briselu, umjesto tripartitnog sastanka sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom, Kurti je odbio susret i predstavio tri nova uslova za nastavak dijaloga.

Ipak, nedjelju dana kasnije, 2. juna u Briselu su se sastala dvojica glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi.

Petković je nakon sedmočasovnih razgovora izjavio da Kosovo ne želi da formira ZSO kao ključan uslov iz postignutih sporazuma, a Bislimi je optužio srpsku stranu da želi samo djelimičnu primjenu Osnovnog sporazuma.

Savjetnik glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija, Klisman Kadiu izjavio je prije dva dana da će Vlada Kosova 18. jula poslati komentare u vezi sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

On je kazao da je vlada za svaku tačku Mape puta za primjenu sporazuma iznela konkretne prijedloge i komentare, dokazujući konstruktivnost, kao i spremnost i volju za sprovođenje dogovora.

Izvor: Kosovo Online/reporteri