Smetnja...

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nedavno je dobila ”ozbiljan operativni podatak” da jedna organizovana kriminalna grupa sa Kosova, koja svoje pipke ima i u Albaniji, priprema atentat na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, saopšteno je kasno sinoć podgoričkom dnevnom listu Vijesti. Tri dana nakon dobijenih informacija o pripremi likvidacije predsjednika Đukanovića, crnogorska tajna policija je Upravu policije (UP) obavijestila o saznanjima koje ima. Na pitanje dnevnog lista Vijesti zašto Uprava policije o tome odmah nije obaviještena, zbog čega se čekalo tri dana, iz Agencije za nacionalnu bezbijednost odgovoreno im je da su prethodno vršene ”međunarodne provjere operativnog podatka”.

U međuvremenu, predsjedniku Đukanoviću je policija povukla dnevno obezbjeđenje ispred kuće u kojoj stanuje, a planirano je bilo da se u narednom periodu broj pripadnika Uprave policije koji štiti nekadašnjeg predsjednika Crne Gore dodatno smanji. Shodno operativnim podacima kojima raspolažu, crnogorska služba bezbjednosti će, kako je sinoć najavljeno, od Uprave policije tražiti da se predsjedniku Đukanoviću i članovima njegove porodice odmah pojača policijska zaštita.

KOSOVO - ALBANIJA, VIA BEOGRAD

Podgoričke Vijesti su objavile da je bivši crnogorski predsjednik od neimenovanih ”međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice” dobio informaciju o namjeri kriminalne grupe iz regiona da ga ubije, te da je on o tome obavijestio nadležne državne organe. Izvor blizak predsjedniku Đukanoviću rekao je Vijestima da ih je visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova informisao da, ”u saradnji sa bezbjednosnim službama jedne susjedne zemlje, organizovana kriminalna grupa iz države sa kojom se Crna Gora graniči navodno planira da izvrši atentat” na nekadašnjeg crnogorskog predsjednika.

Mediji saznaju da je riječ o američkom vojnom funkcioneri koji radi na Kosovu. On je predsjednika Đukanovića obavijestio da je, posredstvom zapadnih obavještajnih kanala saznao da je kriminalna grupa iz susjedstva, iz grada udaljenog stotinjak kilometara od Podgorice, dobila ”ugovor” od moćne paradržavne ekipe iz zemlje sa kojom se Crna Gora graniči, da se obavi likvidacija Mila Đukanovića”.

RTK nezvanično saznaje da se „grad udaljen stotinjak kilometara od Podgorice” nalazi u susjednoj Albaniji.

Podgorička Pobjeda tvrdi da je organizovana kriminalna grupa iz Beograda, sa jakim kracima u Bosni i Hercegovini i Tirani, pripremala atentat na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Riječ je, piše Pobjeda, ”o jednoj od najjačih kriminalnih organizacija iz Beograda, poznatoj po organizaciji ubistava, koja ima razgranate pipke u svim državama regiona, ali i Zapadne Evrope i Južne Amerike”.

SMETNJA „SRPSKOM SVETU”

”Ne iznenadjuju me namere da se ugrozi život bivšeg predsednika Crne Gore Mila Djukanovića”, kaže za RTK profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i nekadašnji potpredsjednik u Vladi Zorana Đinđića, Žarko Korać. ”Đukanović je simbol nezavisne i proevropske Crne Gore; nažalost, za većinu današnjih crnogorskih političara još uvek nedstižni pokretač njene sposobnosti da izadje iz zamki srpskog nacionalizma i njenih destruktivnih zabluda”.

Predsjednika Đukanovića Korać vidi kao ključnu smetnju onima koji poslednjih godina intenzivno rade na restituciji ranijeg položaja Crne Gore kao dijela “srpskog sveta”.

”U izvesnom smislu, Đukanovićevih sposobnosti kao političara još se uvek boje ti sve brojniji politički restauratori, koji žele da završe sa nezavisnom Crnom Gorom i vrate je u zagrljaj Srbije i Rusije”, kaže za RTK profesor Žarko Korać.

Pod komandom BIA

Nakon pobjede na izborima 30. avgusta 2020. godine, nova prosrpska vlast u Crnoj Gori i njena Vlada ”12 apostola”, formirana u manastiru Ostrog kod Nikšića, na čelna mjesta u službama bezbjednosti postavljala je u najmanju ruku kontroverzne ličnosti, po pravilu veoma jasno politički i ideološki profilisane, te bliske državnoj crkvi Srbije (SPC) i Bezbjednosno informativnoj agenciji Srbije (BIA).

Ta su imenovanja pratili brojni skandali, curenje informacija, kao i svojevrsna izolacija od strane zapadnih partnera.

Crnogorski mediji su, pozivajući se na izvore u NATO - a Crna Gora je, uprkos protestima tadašnje opozicije a današnje vlasti, članica tog vojnog saveza od 2017. godine - tvrdili da crnogorske službe ne samo da su pod potpunom kontrolom srpske BIA, nego da su, kada je riječ o Sjevernoatlanskoj vojnoj alijansi, izgubile svaki kredibilitet.

Vijest o planiranom atentatu na predsjednika Mila Đukanovića prenijela je većina regionalnih portala. Beogradski kontrolisani mediji ignorisali su ovu informaciju.

*Tamara Nikčević je saradnica RTK-a i pokriva teme iz regiona