Sporazumi neće biti sprovedeni

Politički analitičari na Kosovu nemaju mnogo očekivanja da će u kratkom periodu biti postignut napredak u dijalogu Kosova i Srbije, prije svega zbog velikih razlika među staranama, piše Deutsche welle.

Analitičar Arton Demhasaj kaže da sve dok EU ne postavi jasne obaveze i rokove stranama za implementaciju dogovorenih sporazuma, ne očekuje da će oni biti implementirani.

„Ako ostane po volji Srbije i Kosova, sporazumi nikada neće biti sprovedeni. Biće političkih manevara samo da jedni druge okrive u očima Zapada i to je to. Stoga EU mora preuzeti ulogu posrednika tako što će svakoj strani postaviti određene obaveze i rokove pa čak i kaznu za svaku stranu koja ne izvrši obaveze u unapred određenom roku. Ovo je jedini način da dijalog uspe i da može doći do primjene sporazuma”, kaže on.

Analitičar Blerim Burjani, kaže da su smjernice EU jasne u pogledu implementacije Ohridskog sporazuma, bez razlike i bez ikakvog prioriteta prema tačkama sporazuma i da ih stranke moraju implementirati.

"Tako da je cjelokupna međunarodna politika usmjerena na to kako započeti implementaciju i zaustaviti opstrukcije koje se smatraju neprihvatljivim. Podnošenje komentara razumijem više kao pritisak nego kao cilj da strane ispune svoje obaveze iz sporazuma. Kurti nije želeo Zajednicu srpskih opština, to je jasno i ima mnogo tačnih ali i pogrešnih tumačenja o ovoj temi na Kosovu i u inostranstvu", kaže Burjani.

Prema njegovim riječima, na Kosovu ne postoji nacionalni konsenzus da se uspostavi kako on to naziva „Kontroverzno udruženje u pravnom i ustavnom smislu“.

“Strane nastoje da minimiziraju Ohridski sporazum i onemoguće njegovu implementaciju. Ohridski sporazum ne daje stranama ono što traže, već im daje bezuslovne zadatke. Srbiji nije potrebna Asocijacija bez izvršnih ovlašćenja, dok Kosovo naziva ustavnim i bezbjednosnim rizikom ako se na sjeveru i u 10 srpskih opština osnuje novo pravno lice. Dakle, dosadašnji pristup medijatora je poništio ovu implementaciju i besmisleno je kriviti strane, a najmanje Kosovo”, kaže Burjani.

Prema njegovim riječima, EU je pred restrukturiranjem nakon tamošnjih izbora i sudbina dijaloga će zavisiti od novih struktura koje će se formirati, kao i od toga kakav će novi pristup biti preformulisan.