Ustupci...

Njemačka politika prema Zapadnom Balkanu suočava se s novim izazovima, novim sastavom parlamenta u Briselu, mogućim povratkom Donalda Trumpa na čelo SAD i sve nestabilnijom situacijom u samom regionu.

Prema pisanju Deutsche wella, dvadeset godina nakon poslednje velike ekspanzije Evropske unije prilika je da se osvrnemo na njemačku spoljnu politiku u ovom periodu, posebno na odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope, od kojih većina čeka ulazak u EU.

Stoga se ove sedmice u njemačkom parlamentu dosta raspravljalo o ovim temama, čak i ne kao obično na odborima ili sjednicama, već na posebnim forumima, koji su na ovaj ili onaj način vezani za jugoistočnu Evropu.

Društvo za jugoistočnu Evropu (SOG) organizovalo je dva skupa, jedan povodom 80. rođendana bivšeg počasnog predsjednika i političara SOG Gernota Erlera, a drugi povodom dodjele Nagrade novinarske solidarnosti SOG-a novinaru Jabiru Derali.

Na poziciji državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova, u prvom kabinetu Angele Merkel, Gernot Erler je u značajnoj mjeri krojio smjer njemačke spoljne politike koji se odnosi i na jugoistočnu Evropu. Socijaldemokratski političar je bio jedan od onih koji su se snažno zalagali za priznavanje Kosova, što, kako je rekao hrišćansko-demokratski političar i panelista Peter Beyer, nije bilo samo po sebi razumljivo u političkom Berlinu.

Istog dana i u isto vrijeme kada se tribina održavala, nova predsjednica Skupštine Srbije i bivša premijerka Srbije Ana Brnabić bila u posjeti Bundestagu, ali nije učestvovala u aktivnostima koje organizuje Udruženje za jugoistočnu Evropu.

Pored Petera Beyera i Manuela Sarracina, predsjedavajućeg SOG-a i specijalnog izaslanika njemačke vlade za pitanja jugoistočne Evrope, na sastanku je bio i Enver Hoxhaj, potpredsjednik Skupštine Kosova i bivši ministar spoljnih poslova Kosova.

Mogući novi sukobi na Balkanu

Na pitanje lista o obnavljanju oružanih sukoba na Balkanu, Erler je rekao da je ova opcija moguća zbog nedavnog pogoršanja odnosa Kosova i Srbije.

"Takođe moramo imati na umu da je u interesu Putina da se pokrene novi oružani sukob u Evropi, koji bi skrenuo pažnju sa rata u Ukrajini i predstavljao najgori mogući scenario za Zapad", rekao je Erler.

Hoxhaj ne misli da između Kosova i Srbije može doći do novih sukoba poput onog iz kasnih devedesetih.

“Ali istovremeno se mora reći da donedavno niko nije vjerovao da još uvijek ima vojnika koji su spremni da napadnu vojnike Natoa, kao što se desilo prošle godine na sjeveru Kosova. Srbija je spremna da učini mnogo da pripoji sjever Kosova”, upozorio je Hoxhaj.

Erler je u intervjuu za Deutsche welle nekoliko puta izrazio iznenađenje činjenicom da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspjeva da se proda kao veliki zagovornik članstva Srbije u Evropskoj uniji, dok sa druge strane radi u korist Rusije.

"Iznenađen sam da je Brisel sada odlučio da prekine pregovore sa Gruzijom zbog usvajanja zakona koji favorizuju Rusiju, dok istovremeno Srbija čini mnogo veće ustupke Kremlju", rekao je Erler.

Strah od Grennela i Trumpa

Tokom foruma više puta je spominjano pitanje promene globalnih odnosa i uticaja na jugoistočnu Evropu u slučaju reizbora Donalda Trumpa. Predstavnik demohrišćana i bivši izvjestilac za zapadni Balkan poslaničke grupe demohrišćana u Bundestagu Peter Beyer posebnu je pažnju posvetio bivšem Trumpovom ambasadoru u Berlinu i naknadnom specijalnom izaslaniku Bijele kuće za pregovore Srbije i Kosova Richardu Grennelu.

"Grennel je stalno u regionu i ponovo posljednjih godina pod ko zna kojim izgovorom", rekao je Beyer, koji je bio koordinator za transatlantske odnose u vladi Angele Merkel.

On je izrazio bojazan da bi, ukoliko Trump ponovo dođe na vlast, pitanje razmjene teritorija između Kosova i Srbije, koje EU i Njemačka odbacuju kao izuzetno opasnu opciju, moglo ponovo da bude stavljeno na raspravu.

"Trump je uvjeren da će, ako dođe na vlast, za koji dan okončati rat u Ukrajini, a možda misli da će riješiti i problem Srbije i Kosova. Mislim da se moramo pripremiti za mnoge stvari. I ovo ne važi samo za Srbiju i Kosovo, već i za Bosnu i Hercegovinu”, upozorio je Peter Beyer.

Zapadni Balkan u pozadini čak i u Briselu

Na forumu je bilo riječi io fokusu EU na Zapadni Balkan nakon promena u Briselu, jer bi novi sastav Evropskog parlamenta i Komisije mogao Zapadni Balkan potisnuti u drugi plan.

"Postoji rizik da će se nova skupština Evropskog parlamenta u potpunosti fokusirati na ukrajinski problem i okrenuti leđa Zapadnom Balkanu. Ovo je opasno jer čak i u ovom regionu postoji rizik od rasplamsavanja starih sukoba i stvaranja žarišta“, rekla je jedna od učesnica foruma, bivša potpredsjednica bugarske vlade Meglena Pugačieva.

Izvor: DW