Sjednica u Bihaću

Bošnjačka nacionalna vijeća iz Bosne i Hecegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Severne Amerike i predstavnici Bošnjaka iz konsultativnog vijeća zajednica Kosova na 15. sjednici Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća, koja je održana u Bihaću, odbacili su Deklaraciju sa svesrpskog sabora.

Kancelarija je razmotrila nedavno usvojenu Deklaraciju sa svesrpskog sabora, održanog u Beogradu, od predstavnika Srbije, entiteta Republike Srpske, SPC i predstavnika srpskih institucija i subjekata iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije, prenosi RTCG.

"Kancelarija za koordinaciju bošnjačkih veća u potpunosti je odbacila kompletan tekst Deklaracije, preambulu i zaključke, jer smatra da je ona usmerena na dezintegraciju Bosne i Hercegovine, suspendovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odbacuje Rezoluciju Generelne skupštine UN-a o Srebrenici i utemeljena je na neistinama, krivotvorenju istorijskih činjenica, te je kao takva usmerena protiv stabilnosti cjelokupnog prostora Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Kancelarija smatra da cilj nije samo "razdruživanje" manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nego integrisanje srpskih teritorija u jednu državnu tvorevinu, kroz narušavanje postojećih državnih granica i odnosa u regionu uz njegovu dezintegraciju, što je suprotno dosadašnjim procesima demokratizacije, saradnje i evroatlanskih integracija.

"Kancelarija je inicirala organiziranje međunarodne Konferencije o genocidu i zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koja će okupiti najrelevantnije evropske i svjetske naučnike i istraživače iz ove oblasti. Na sjednici je zaključeno da se pristupi osnivanju i registraciji matičnog ureda bošnjačkih vijeća sa sedištem u Sarajevu, čiji bi osnivači bila bošnjačka veća iz regiona, a čiji će se temeljni ciljevi djelovanja odnositi na zaštitu i očuvanje temeljnih identitetskih posebnosti- jezika, kulture, tradicije i društvenog položaja Bošnjaka u zemljama regiona", navodi se u saopštenju.

Članice su donele odluku da se u Kancelariju za koordinaciju primi krovna bošnjačka organizacija iz Slovenije – Bošnjački kulturni savez Slovenije čiji su predstavnici prisustvovali sjednici.

Ovom odlukom bošnjačka vijeća iz svih država bivše Jugoslavije, kao i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, činiće Kancelariju za koordinaciju bošnjačkih vijeća u narednom periodu.