Dubrovački forum

Na panelu Dubrovačkog foruma, na kojem su učestvovale diplomate iz regiona, među kojima i izaslanik EU Miroslav Lajčak i pomoćnik sekretara za Evropu i Evroaziju James O'Brien, zabilježen je sukob.

Na pitanje moderatora novinara Michaela Martensa da li je proces članstva u EU proces zasnovan na zaslugama, glavni albanski diplomata Igli Hasani uputio je kritike rekavši da se "centripetalne snage prema EU moraju povećati" i da će Albanija nastaviti da ispunjava tražene kriterijume i " da to ne radi zbog EU već zbog same Albanije”.

„Teško mi je da shvatim da je moja zemlja organizovala samo jednu međuvladinu konferenciju (Albanija-EU), kao i druge. To je to", rekao je on. Glavni albanski diplomata Hasani se osvrnuo na prvu konferenciju Albanija-EU 2022. godine, za otvaranje pregovora.

“Osjećam obavezu da odgovorim na pitanje koje je postavio ministar Hasani. Mislim da je ovaj proces apsolutno zasnovan na zaslugama. Mnogo je politike i geopolitike u pripremnoj fazi, odluka o dodjeli statusa kandidata, poziv na otvaranje pregovora za članstvo, ali kada ste u procesu članstva, morate ispuniti kriterije, nema prečice", rekao je Lajčak.

Međutim, albanski šef diplomatije odmah je reagovao na ove riječi Lajčaka.

„Nikada niste rekli prečice... uprkos poštovanju, vi ste zaduženi za dijalog Kosova i Srbije. Tako da želim da budem jasan oko jedne stvari. Nemamo uslove za uslove koji su nam nametnuti. Dozvolite mi da budem jasan u vezi ovoga”, rekao je Hasani.

Lajčak je reagovao rekavši da "ne polemiziram sa tobom Igli".

Neposredna je bila reakcija Hasanija koji ga je direktno zamolio da se pozabavi dijalogom Kosovo-Srbija, čak ironično pominjući rezultate.

"Da, da, ali držite se dijaloga, bit ćemo sretni ako budete imali bilo kakve rezultate, mi ćemo podržati, nastavićemo da podržavamo kao što smo radili... ali držite se dijaloga", rekao je Hasani.

Slovak je odgovorio da je "moj mandat širi od dijaloga, regionalnih pitanja".

Hasani je nastavio: "Da, ali zaustavite se na dijalogu."

Nije izostao ni Lajčakov odgovor, čime je okončana kratka i intenzivna polemika između dvojice protagonista:

„Takođe, imam lično iskustvo od 25 godina koje ne mogu zanemariti. Bio sam dio ovog procesa moje zemlje, Zapadnog Balkana, i usuđujem se reći da znam nešto o tome”, rekao je Slovak.