BiH i sjever Kosova

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien naglasio je na Dubrovačkom forumu da ne vjeruje da će doći do promjene administracije poslije izbora u SAD, istakavši da je aktuelni predsednik SAD Joseph Biden posvećen Zapadnom Balkanu, piše Gazeta express.

"Mislim da neće doći do promjene američke administracije. Naše izbore određuju neka osnovna pravila i obaveze. Imam redovne sastanke sa predsjednikom Bidenom, njegovo znanje i posvećenost regionu su veoma jaki“, rekao je O'Brien tokom Dubrovačkog foruma.

On je pomenuo pogodnosti koje se nude zemljama regiona, poput Plana rasta, ponovnog otvaranja EU za proširenje i jačanja prisustva Natoa na sjeveru Kosova i u Bosni i Hercegovini.

O'Brien je rekao da su to alati koji su dostupni.

"Uprkos tome, postoje lokalni lideri poput Milorada Dodika koji žele da ostanu van domena vladavine prava", rekao je on.

Američki diplomata je bio jasan da raspuštanje Dejtona nije dozvoljeno i nije moguće.

"Moramo biti jasni da tako nešto nije opcija", rekao je O'Brien.

On je naglasio da su SAD jasno istakle da je upotreba sile kao sredstva rješavanja problema isključena, navodeći Bosnu i Hercegovinu i sjever Kosova.

"Moramo biti jasni da je upotreba sile kao sredstva za rješenje isključena, to uključuje neke regione u Bosni i Hercegovini i sjever Kosova. Kada budemo imali drugu Bidenovu administraciju, bićemo u boljoj poziciji nego danas", rekao je O'Brien.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express