Nakon protesta desničara

Evropska unija (EU) je izrazila žaljenje zbog zabranjavanja festivala "Mirëdita, dobar dan" koji se ovog vikenda trebao održati u Beogradu.

Portparol EU, Peter Stano je u ocjenio da je ovaj festival hvale vrijedna inicijativa civilnog društva koja kroz kulturne aktivnosti doprinosi izgradnji mostova između ljudi na Kosovu i Srbiji. Ovakve razmjene, navodi Stano, su važan dio normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

"Zabrinuti smo zbog politizacije kulturne inicijative koju organizuju organizacije civilnog društva koje žele da promovišu međukulturnu i međuljudsku razmjenu", istako je briselski portaprol u pisano izjavi.

Inače, festivl "Mirëdita, dobar dan" nije ni počeo kada su se ispred prostora u kojem je trebalo da bude održan 27. juna okupile ultradesničarske grupe i blokirale ulaz.

Tokom njihovog višesatnog okupljanja nije bilo policije da obezbjedi prostorije i dio učesnika i organizatora festivala u centru Beograda.

Umjesto toga, policija je ubrzo naredila "prekid" festivala zbog "opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti".

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da ne vidi smisao festivala "Mirëdita, dobar dan" i da je lično smatrao da je najbolji odgovor organizatorima te manifestacije "prezir".

Međutim, i Brisela se poručuje da prema dobro utvrđenim standardima ljudskih prava, dužnost je nadležnih državnih organa da obezbjede da organizatori mogu da rade u bezbjednom okruženju i da svi građani koji žele da uživaju u festivalu to mogu da urade u skladu sa njihovim pravom na slobodu izražavanja i mirno okupljanje.

"Kao zemlja kandidat, očekujemo da Srbija poštuje ove standarde", naveo je portparol Peter Stano.

Od osnivanja 2014. godine, manifestaciju u Beogradu, koja promoviše kulturnu saradnju Srbije i Kosova, prate protesti desničarskih organizacija i partija u pokušaju da spreče njeno održavanje. Do ove godine ni jednom u tome nisu uspjeli.

Održava se jednom godišnje, naizmjenično u Prištini i Beogradu, sa ciljem da Kosovu približi srpsku kulturnu scenu, odnosno da publici iz Srbije predstavi savremenu kulturno-umjetničku scenu Kosova.

Događaj organizuju nevladine Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Srbije i Integra sa Kosova.