Odgovorni za stabilnost

"Tužno je da dva čovjeka koja su odgovorna za stabilnost ovog regiona nemaju snage i moći da sjednu jedan preko puta drugog i sučele svoja razmišljanja", izjavila je u emisiji Razgovor na RTK2 savjetnica ministra za zajednice i povratak Rada Trajković, komentarišući izostanak sastanka Albina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu.

Uslovi koje je Kurti postavio za sastanak sa Vučićem u Briselu nisu u duhu dijaloga, ocjenjuje Trajković.

"Za mene jedna prilično neodgovorna izjava, s obzirom na stanje koje vlada na Kosovu i koje je u dobroj mjeri zabrinjavajuće s obzirom da imamo neriješeno srpsko pitanje na sjeveru Kosova“, izjavila je Trajković

Trajković upozorava na seobu Srba, zabranu srpske robe, ali i svakodnevna hapšenja građana srpske nacionalnosti.

"Gotovo 70 Srba se nalazi po zatvorima sa nekim optužnicama koje do kraja nisu pripremljene, čak advokati govore da tužioci na jednu stranu napišu optužnicu i da su više onako usmjerene ka etničkoj odgovornosti nego ka suštinskoj odgovornosti Srba što za nas predstavlja ogroman problem“, dodaje Trajković.

Ovo više ide ka destabilizaciji i jačanju ekstremizma, navodi Rada Trajković uz ocjenu da je svim građanima Kosova, i Albancima i Srbima dosta podizanja tenzija koje bi mogle da dovedu do sukoba.

„Na terenu imamo ozbilnu i tešku situaciju a sa druge strane nema opredjeljenja i nema volje da to sređujemo“, ističe Trajković.  

Savjetnica ministra za zajednice i povratak Rada Trajković zaključuje da Beograd ulazi u fazu popuštanja, dok s druge strane zvanična Priština i dalje ne prihvata da riješi institucionalizaciju Srba kroz Zajednicu srpskih opština.