Visoki predstavnik EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell izjavio je da premijer Kosova Albin Kurti nije želeo tripartitni sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je izneo tri uslova da bi se uključio u proces normalizacije odnosa.

„Kurti je izneo tri uslova za njihovo dalje zalaganje. Citiram: prvo, formalizaciju osnovnih sporazuma moraju da potpišu odgovarajući šefovi vlada. Drugo, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decemnbra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primjene. Pod tri, predaju Milana Radoičića i njegove paravojne grupe kosovskim vlastima“, rekao je Borrell.

Prema njegovim riječima, Srbija nije bila spremna da ispuni uslove Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja.

„Prije sastanka smo predložili novu implementaciju, ali, nažalost, strane su ostale veoma udaljene oko toga kako treba da se odvija proces normalizacije“, dodao je Borrell.

On je kazao da je ideja sastanka bila da se učine pripremni koraci za primjenu evropskog nacrta ZSO.

“Stavili smo na sto pripremne korake za osnivanje i predstavili ih prije nekoliko sati. Evropski nacrt statuta, koji nudi moderan evropski način da se pozabavimo ovim osjetljivim pitanjem za obnavljanje raznih nalaza za ovu ćorsokak i konstruisali smo moderniji način da se izvučemo iz ovog pitanja”, rekao je Borrell.

On je dodao da je uloga EU da pomogne i da podržimo strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i da i dalje ostaje posvećeno tome.

"U tom smislu, proces će se nastaviti. Nastavićemo da radimo na tome. Ugostićemo sljedeće nedjelje dva glavna pregovarača u Briselu kako bi nastavili razgovore i omogućili da se proces krene dalje. I dalje vjerujemo da je to u njihovom interesu i u interesu težnji ka evropskim integracijama. Kao Evropska unija, spremni smo da pomognemo na svakom koraku na tom putu", rekao je Borrell j novinarima.

Izvor: Kosovo Online