Normalizacija

Ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Igli Hasani rekao je da je novi uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, a koji se odnosi na formiranje ZSO, dolazi od zemalja koje su maksimalno angažovane u dijalogu i normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Postoji zahtjev nekoliko važnih zemalja koji proizilazi iz maksimalne posvećenosti, posebno u posljednje dvije godine, za podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i za direktan doprinos koji su dali za statut Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je Hasani.

Kako je dodao, okvir kriterijuma za članstvo u Savjetu Evrope zasniva se na strukturi konvencija i mehanizama Savjeta Evrope.

"Tretman prava manjina u zemljama članicama ili onih koje teže da postanu članice, kao u slučaju Kosova, kontroliše se, nadgleda i pomaže kroz mnoge od tih mehanizama, ali glavnu ulogu igra Okvirna konvencija za zaštitu manjina i Savjetodavni komitet te konvencije", rekao je Hasani.

Istakao je da Kosovo ima odličnu saradnju sa Savjetom Evrope više od 10 godina, iako nije članica te organizacije.

"Više od 10 godina Kosovo ima odličnu saradnju sa ovim mehanizmom, uprkos činjenici da nije član ove organizacije i u svoje unutrašnje zakonodavstvo uvrstilo je mnoge principe i preporuke tog mehanizma, mogu čak da kažem i više od mnogih zemalja koje su trenutno članice Savjeta Evrope", naveo je.

Naglasio je da tu postoji i politički kontekst, odnosno situacija sa dijalogom Srbije i Kosova i opšta bezbjednosna situacija, ali i kontekst stavova svih zemalja članica Savjeta Evrope.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online