Migranti koji žele da iz Afrike ili Azije dođu do Evropske unije, još uvijek koriste Balkansku rutu. Sve je manje humanitrarnih organizacija koje im pomažu. Reporteri DW su pratili migrante od Grčke do Srbije.

Zakraijas i Azdin su marokanski migranti koji su riješili da se domognu Evropske unije – Balkanskom rutom. Reporteri DW  su ih upoznali u Grčkoj i pratili njiohove pokušaje da pređu granicu sa Albanijom. Poslije toga se valja probijati do jsevera zemlje, gdje postoje dvije varijante: prolazak kroz Crnu Goru do Bosne i Hercegovine ili Srbije, ili prolazak preko Kosova ka Beogradu i odatle na sjever Srbije ka mađarskoj granici – granici EU.

Kako u Grčkoj i Albaniji, tako i u drugim zemljama na Balkanskoj ruti, sve je manje humanitarnih pomagača koji na tom putu pomažu migrantima. Tako je i u Beogradu – nema više predstavnika raznih organizacija koje su pomagale migrantima u vrijeme najveće navale preko Srbije ka EU. Migranti tavore u centru grada i spavaju na tajnim mjestima gdje se nadaju da ih neće naći policija.

Na granicama koje pokušavaju da pređu migranti patroliraju policijske jedinice koje često imaju pojačanje u vidu patrola jedinica za obezbjeđivanje spoljnih granica EU – Fronteks. Pokušaji da se pređe granica zapravo predstavljaju stalno nadmudrivanje sa policijom. Jedno „putovanje" migranta do željenog cilja u EU može da potraje mjesecima, pa i godinama. Reporteri DW  u snimili aktuelno stanje na Balkanskoj ruti.