Potpredsjednik Vlade CG

U Srebrenici se dogodio genocid, a Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude i oko te teme nema diskusije, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

“U Srebrenici se dogodio genocid. Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude. Oko ove teme nema diskusije.

Ko ovo ne razumije, nije mu mjesto na državnim funkcijama. Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla", napisao je Abazović 30. marta na svom Twitter nalogu.


Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić je 26. marta u Skupštini izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“.

Sa brojnih domaćih i međunarodnih adresa su stigle osude Leposavićeve izjave, a nakon što je i u svom naknadnom saopštenju on ostao pri ranijem stavu, opozicione partije su 29.marta uputile zahtjev premijeru Krivokapiću da "u što kraćem roku“ smijeni ministra Leposavića.

Iz Vlade premijera Zdravka Krivokapića su 29.marta saopštili da poštuju kontinuitet međunarodnih obaveza Crne Gore, kao i odluke svih međunarodnih institucija, te da osuđuju sve zločine.

“Vlada Crne Gore niti želi, niti može da mijenja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim, jer je to suprotno načelu da je svaki zločin pojedinačan”, navodi se u saopštenju.

Majke Srebrenice zatražile izvinjenje


Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražili su u utorak 30. marta izvinjenje ministra Leposavića.

Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda u kojima je više od 70 eminentnih, iskusnih međunarodnih sudija na osnovu dokaza potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Niko više ne može vrijeđati žrtve. Mi to nećemo dozvoliti. Ako nam ne ponudi izvinjenje, mi ćemo u dogledno vrijeme podnijeti tužbu protiv njega. Mislim da je to sramno od čovjeka koji treba da traži istinu i gaji poštovanje prema majkama. Trebao je biti čovjek koji će graditi ljubav, a ne mržnju“, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Vladimir Leposavić je na ministarskoj poziciji od izbora nove Vlade 4. decembra, koju su izglasali Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA. Oni su na avgustovskim izborima zajedno osvojili većinu i nakon tri decenije smijenili Demokratsku partiju socijalista s vlasti.

Glasovima nove parlamentarne većine je 28. decembra odbijeno da se prijedlog Rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici uvrsti u dnevni red Skupštine Crne Gore. Rezoluciju je predložila Bošnjačka stranka, a u njoj se priznaje da masakri nad hiljadama Bošnjaka iz Srebrenice iz jula 1995. predstavljaju genocid.

Skupština Crne Gore je u vrijeme DPS vlasti 2009. usvojila Deklaraciju kojom prihvata Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici i kojom se 11. jul proglašava Danom sjećanja na žrtve tog masakra. Deklaracijom se ti zločini osuđuju, kao i drugi zločini počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ali riječ genocid nije pomenuta.