Završava se za 18 mjeseci

Ugovor o izgradnji prva dva kilometra autoputa od Skoplja do mjesta Blace na granici sa Kosovom, vrijednog oko 12,2 miliona eura, potpisao je direktor Državnih puteva Sjeverne Makedonije Zoran Kitanov sa firmom Granit, koja ima obavezu da tu deonicu završi za 18 mjeseci, prenosi Beta.

"Građevinski radovi će početi ovog proljeća, a prvim kilometrima autoputa moći ćemo da vozimo na ljeto 2021", rekao je Kitanov nakon potpisivanja ugovora u Vladi Sjeverne Makedonije.

Prema njegovim riječima u narednoj fazi je priprema izgradnje i preostalog djela auto-puta Skoplje – Blace, u dužini od destak kilometara.

Na granici će se spajati sa autoputem Priština - Elez Han, koji je pušten za saobraćaj krajem maja prošle godine.

Nakon završetka auto-puta do Blaca, prema riječima vicepremijera Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bujara Osmanija, od Skoplja do Prištine, najbližih glavnih gradova u regionu, stizaće se za manje od jednog sata.

"Danas ispravljamo nepravdu koja se, na žalost, provlačila skoro 20 godina. Projekat Skoplje – Blace nije nov, već je inicijativa koja je započeta davno, ali je na jedan ili drugi način sve vrijeme odstranjivana iz prioriteta ove države, za šta su bili potrebni vanserijski napori da se ponovo vrati u fazu realizacije u kojoj je sada", rekao je Osmani.

Prema navodima vlade u Skoplju cio projekat auto-puta Skoplje – Blace u ukupnoj dužini od skoro 13 kilometara procjenjen je na blizu 120 miliona eura.

Od toga je 27 mliona eura obezbjeđeno kao nepovratna sredstva iz fondova EU za Zapadni Balkan, oko 70 miliona eura je predviđeno kao zajam EBRD, a ostatak će biti finansiran iz državnog budžeta.

Izvor: Beta